Juncker napísal Britom: V Európskej únii vám bude lepšie

Británii sa bude lepšie dariť, keď zostane v Európskej únii, napísal v utorňajšom vydaní britského denníka The Times predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý sa pripravuje na vypočutie londýnskych požiadaviek pri reformovaní únie.

27.10.2015 12:52
debata (10)

„Som presvedčený, že Európskej únii je lepšie s Britániou a že Británii je lepšie v EÚ. A som presvedčený, že v kľúčových oblastiach môžeme dosiahnuť oveľa viac, keď budeme konať kolektívne, než keby sme konali každý sám za seba,“ napísal v denníku The Times šéf EK. Citovala ho agentúra Reuters.

Britský premiér David Cameron oznámil, že začiatkom budúceho mesiaca pošle do Bruselu písomný zoznam reforiem, ktoré by podľa neho mala únia urobiť ešte predtým, ako voličom odporučí podporiť v referende zachovanie členstva Británie v EÚ. Cameron dodal, že referendum vypíše do dvoch rokov.

Bývalý premiér Luxemburska Juncker, ktorého vymenovanie za predsedu Európskej komisie sa Cameron pokúšal vlani zablokovať, uviedol, že „Británii sľúbil spravodlivú dohodu“. A zdôraznil, že k opätovným rokovaniam o únii s Britániou bude pristupovať „pragmaticky“.

Juncker v článku spomenul pomalú ekonomiku, grécku dlhovú krízu, islamistické útoky v Európe, migráciu i zlú bezpečnostnú situáciu v okolitých oblastiach a dodal: „Som presvedčený, že v týchto vážnych záležitostiach musia európske krajiny pracovať spoločne na hľadaní spoločných riešení.“

Juncker takisto poukázal na svoje snahy oklieštiť mieru bruselských regulácií a nariadení – čo je v Británii bežná sťažnosť na sídlo výkonnej moci EÚ.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Juncker #Veľká Británia