Juncker: Európska únia nie je v dobrom stave

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa vyjadril skepticky o situácii v Európskej únii v súvislosti s utečeneckou krízou. Pred Európskym parlamentom v Štrasburgu dnes vyhlásil, že EÚ "nie je v dobrom stave" vzhľadom na spory a vzájomné obviňovanie, informovali agentúry APA a DPA.

27.10.2015 15:04
debata (40)

Nedeľňajšie stretnutie za účasti ôsmich štátov EÚ o tzv. balkánskej trase utečencov by sa v normálnom prípade vôbec nemuselo konať, zdôraznil Juncker. „Normálnym prípadom by predsa malo byť, že štáty západného Balkánu hovoria jeden s druhým – a nie, že hovoria jeden o druhom,“ povedal šéf EK, ktorý mimoriadnu schôdzku inicioval.

Pri riešení krízy nepostupujú členské štáty dostatočne rýchlo, uviedol Juncker a konkrétne spomenul tzv. hot-spoty, registračné centrá pre azylantov. Potrebná je podľa neho bezprostredná ochrana všetkých prichádzajúcich utečencov, „aby nezostali vonku pri teplotách pod nulou. Potrebujú potraviny a vodu, hygienické potreby a mechanizmy civilnej ochrany,“ dodal s varovaním pred humanitárnou katastrofou.

Juncker sa tiež vyslovil za to, aby pri krajinách EÚ, ktoré vynakladajú mimoriadne úsilie pri zvládaní utečeneckej krízy, bol pakt stability a rastu, zaväzujúci členské štáty dodržiavať rozpočtovú disciplínu, interpretovaný v prípade dodatočných výdavkov flexibilne.

Šéf exekutívy EÚ podčiarkol aj dôležitosť spolupráce s Tureckom s cieľom obmedziť príval utečencov. Turecko potrebuje tri miliardy eur a za to je ochotné ponechať utečencov na svojom území, uviedol Juncker. Teraz sú naliehavo potrebné konkrétne dohody, a nie je vhodný čas upozorňovať Ankaru na problémy v oblasti ľudských práv.

„Či sa nám to páči alebo nie, musíme s Tureckom spolupracovať,“ citovala ho agentúra DPA. Bez dohody s Tureckom bude totiž situácia podstatne ťažšia než v súčasnosti.

Predseda Európskej rady Donald Tusk v utorok vo vystúpení v EP označil utečeneckú krízu za najväčšiu výzvu pre úniu za niekoľko desaťročí. „Situácia sa, žiaľ, ešte výraznejšie zhorší,“ povedal Tusk s tým, že táto kríza má potenciál spôsobiť veľké zmeny na politickej scéne.

V každom prípade ide o „mimoriadne časy, ktoré si vyžadujú mimoriadne opatrenia – mimoriadne obete a mimoriadnu solidárnosť“, uviedol Tusk. Zásadné je, aby členské krajiny a inštitúcie EÚ ťahali za jeden povraz, len tak krízu spoločne zdolajú. „V opačnom prípade nechcem uvažovať o alternatívach,“ vyhlásil poľský politik.

Tusk podľa vlastných slov od začiatku zdôrazňoval, aká dôležitá je ochrana vonkajších hraníc únie. „Ešte nemáme dohodu, ako bude konkrétne vyzerať z operačného hľadiska. Ale zhodujeme sa aspoň v jednom bode, a to, že prioritou je chrániť vonkajšie hranice. Dohoda s Tureckom má zmysel len vtedy, ak prispeje k zastaveniu migračných prúdov,“ dodal Tusk.

Nepôjde podľa neho o ľahkú spoluprácu, pričom žiadna tretia krajina, ani Turecko, „nemôže chrániť naše hranice za nás“.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Juncker #utečenecká kríza