Bieloruský myšlienkový svet ovplyvňuje strach z konfliktu

Alexandrovi Lukašenkovi nahralo pri obhajobe prezidentského kresla to, že mnohí Bielorusi sa s obavami pozerajú na konflikt na susednej Ukrajine a dlhoročného vládcu považujú za záruku pokoja, pričom sa akosi zmierili so životom v neslobodnom režime. Poznamenal to v rozhovore pre Pravdu slovenský odborník na zahraničnú politiku Pavol Demeš, ktorý sa zúčastnil na voľbách ako medzinárodný pozorovateľ v rámci OBSE.

28.10.2015 10:00
Bielorusko, prezidentské voľby Foto:
Voľby na vidieku v Mahiľovskej oblasti.
debata (48)

Ako hodnotíte voľby? Alexandr Lukašenko už pred ich konaním vyhlásil, že určite získa aspoň 80 percent hlasov.
Medzinárodní pozorovatelia zhodnotili voľby tak, že nesplnili mnohé z demokratických štandardov. Určite však splnili bieloruské štandardy. To znamená, že sa udialo, čo bolo plánované: Lukašenko mal voľby pod taktovkou, čomu zodpovedá ich priebeh a výsledky. V porovnaní s minulými sa zaobišli bez obuškov a väznení.

Pavol Demeš Foto: Ivan Majerský, Pravda
Pavol Demes, Pavol Demeš Pavol Demeš

Hlasovanie mohlo byť sfalšované. Koľko percent Lukašenko mohol v skutočnosti získať?
Charakter volieb neumožňuje dať odpoveď na viacero otázok. Hlasovalo sa totiž nielen v deň volieb, ale Bielorusi mohli prichádzať do volebných miestností už päť dní pred ich termínom. Boli to napríklad štátni zamestnanci, vojaci, vysokoškoláci. Podľa ústrednej volebnej komisie hlasovalo asi 36 percent občanov už pred volebnou nedeľou 11. októbra. Férovosť tohto hlasovania sa dá ťažko posúdiť. Medzinárodní pozorovatelia mohli sledovať až volebný deň a do istej miery hlasovanie deň pred voľbami.

Aké boli šance opozičných kandidátov?
Opozíciu autokratický režim už „pomlel“ a nepostavila spoločného kandidáta. Uprednostnila bojkot neférovej volebnej súťaže. Argumentovala, že nejde o voľby, ale o potvrdenie prezidenta na ďalších päť rokov. Pozoroval som v Mogilevskej oblasti na vidieku, a keď som sa pýtal voličov, tak v podstate poznali zo štyroch uchádzačov iba prezidenta Lukašenka. Známi opoziční lídri vyzývali nehlasovať, aby pred vopred známym výsledkom aspoň ukázali, koľko ľudí nemá záujem, aby súčasný prezident zostal pri moci. Lukašenkov režim si pohodlne zabezpečí vysokú účasť, lebo si ľahko overí, kto hlasoval a kto nie. V druhom prípade sa ľudia vystavujú riziku postihu. A „doladenie“ čísel sa tiež nedá vylúčiť.

Voľby na vidieku v Mahiľovskej oblasti.
Na miestach volieb sa často predávali nápoje a...
+3Folklórne vystúpenie pred hlasovacou miestnosťou.

Lukašenko zdôrazňuje, že je zárukou pokoja. Odzrkadlil sa v Bielorusku konflikt na východe Ukrajiny, štátu, s ktorým susedí?
Výrazne. Bieloruský myšlienkový svet v súvislosti s voľbami sa dá zhrnúť do dvoch „zvolaní“ – nech je pokoj a čo už, žiť musíme. Bielorusi stratili veľmi veľa ľudí v druhej svetovej vojne, mnohí padli aj v Afganistane. Vojna sa im znovu sprítomnila na Ukrajine. Strach z vtiahnutia do konfliktu je u nich silný. Mnohí Bielorusi oceňujú prezidenta Lukašenka za to, že uchránil krajinu od konfliktných situácií. Druhé zvolanie súvisí s tým, že mnohí si už akosi zvykli na to, že dve desaťročia žijú v ére Lukašenkovho autokratického režimu, ktorý im v porovnaní s okolitými krajinami garantuje istý štandard. Musia žiť, vychovávať deti.

Ovplyvnili udalosti v Donbase a na Kryme aj Lukašenka?
Zjavne áno. Na plagátoch mal slogan „za budúcnosť nezávislého Bieloruska“. Súvisí to s obavami z ruskej zahraničnej politiky v postsovietskom priestore. Mier a nezávislosť sa stávajú pre mnohých Bielorusov prioritou. Táto situácia, ako aj zhoršujúca sa ekonomická situácia, nabáda režim na užšiu spoluprácu s EÚ, ktorú možno po týchto voľbách očakávať. Lukašenko urobil niekoľko ústupkov, čo prispeje k odstráneniu viacerých bariér v komunikácii.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko