Arabské nálety v Jemene zničili nemocnicu Lekárov bez hraníc

Dva letecké údery, ktoré podnikli lietadlá arabskej koalície útočiace na šiitskych rebelov, zničili v jemenskej provincii Saada malé zdravotnícke zariadenia prevádzkované medzinárodnou humanitárnou organizáciou Lekári bez hraníc.

27.10.2015 18:48
debata (36)
Informovali o tom svetové agentúry. Podľa šéfa MSF v Jemene ide o vojnový zločin, koalícia vraj mala k dispozícii údaje o polohe nemocnice.

Prvý nálet prišiel v pondelok o 23:00 miestneho času (21:00 SEČ) a zasiahol administratívnu časť jednej z budov. Vnútri našťastie nikto nebol. O desať minút neskôr zasiahol hlavnú budovu nemocnice druhý nálet, asi 12 zamestnancov a pacientov sa ale podarilo evakuovať. „Budovy sú kompletne zničené,“ uviedol šéf jemenskej pobočky Lekárov bez hraníc Hassan Boucenine. Dvaja zamestnanci utrpeli ľahké zranenia. Provincia Saada leží na severe krajiny a je hlavnou baštou povstalcov.

„Mohlo ísť o omyl, ale to, že k tomu došlo, je vojnový zločin. Nie je dôvod mieriť na nemocnicu. Poskytli sme koalícii všetky potrebné informácie o polohe zariadenia asi pred dvoma týždňami,“ dodal Boucenine. Jedna zo striel vraj zasiahla aj tú časť budovy, kde sa nachádzala pôrodnica. Nemocnica prevádzkovaná MSF sa nedávno stala terčom tentoraz amerického náletu aj v Afganistane, zahynulo najmenej 30 ľudí.

Nálet odsúdil generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. „Generálny tajomník vyzýva k rýchlemu, efektívnemu a nestrannému vyšetreniu s cieľom zistiť, kto je za to zodpovedný,“ uviedol hovorca OSN Stéphane Dujarric. „Všetky strany konfliktu v Jemene vyzýva, aby okamžite zastavili všetky operácie, vrátane leteckých úderov,“ dodal. Nemocnicu podľa neho prevádzkovala organizácia Lekári bez hraníc spolu s Detským fondom OSN (UNICEF) a Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). UNICEF vo svojom vyhlásení uviedol, že nemocnica v Saada bola od marca už 39. zasiahnutým zdravotníckym zariadením v Jemene.

Šíitski rebeli vlani v septembri obsadili jemenskú metropolu Saná a postupne sa dostali až do Adenu na juhu krajiny. V marci do bojov na strane vlády prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího vstúpila koalícia vedená Saudskou Arábiou, čo postup šiitov spomalilo. Aden už jemenská vláda získala späť a teraz sa snažia postupovať severným smerom, teda na Táizz a Saná. Podľa OSN si boje od marca vyžiadali už najmenej 2615 obetí.

Aj napriek tomu, že sa v krajine odohrávajú tvrdé boje, aj naďalej tam mieria tisícky väčšinou ekonomických migrantov z iných štátov. Od konca marca vraj do Jemenu ušlo vyše 35 000 osôb najmä z Etiópie a Somálska. Viac než 121 000 ľudí potom za rovnaké obdobie naopak utieklo z Jemenu do niektorej zo susedného krajín, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Ďalšie 2,3 milióny obyvateľov Jemenu, čo je asi jedna desatina populácie, sa kvôli vyhroteniu násilností stali takzvanými vnútornými utečencami.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #arabská koalícia