OSN: Počet popráv v Iráne by tento rok mohol vzrásť na 1000

Vykonávanie popráv v Iráne sa od roku 2005 "zvyšuje geometrickým radom" a v tomto roku by v rámci zásahov proti drogovým delikventom mohol ich počet dosiahnuť až 1000, tvrdí osobitný spravodajca OSN pre ľudské práva v Iráne Ahmad Šahíd.

28.10.2015 08:28
debata (9)

Irán popraví viac jednotlivcov na obyvateľa než ktorákoľvek iná krajina na svete, uvádza spravodajca v správe predloženej v utorok na preštudovanie Valnému zhromaždeniu OSN.

Irán vykonal v roku 2014 „šokujúcich 753 popráv“, čo je dosiaľ vôbec najvyššie číslo, konštatuje Šahíd v dokumente a dodáva, že tento údaj bude tento rok prekonaný.

Pri väčšine popráv vykonávaných islamskou republikou ide podľa neho o porušenie medzinárodného práva, ktoré zakazuje aplikovanie najvyššieho trestu v prípadoch nenásilných trestných činov alebo pri mladistvých. Irán preto vyzval, aby zaviedol na trest smrti moratórium.

Šahíd, bývalý minister zahraničných vecí Maldív, dodal, že 69 percent všetkých výkonov trestu smrti za prvých šesť mesiacov roku 2015 Teherán nariadil za trestné činy súvisiace s drogovou činnosťou. To podľa neho potvrdzuje zvýšenie prísunu drog do tejto západoázijskej krajiny.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #Irán #OSN #popravy