Rakúska ministerka o opatreniach na hranici: Ide aj o plot

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová v súvislosti s avizovanými stavebnými opatreniami na hranici so Slovinskom spomenula už konkrétne aj plot.

28.10.2015 09:16 , aktualizované: 17:20
utečenci, Chorvátsko, Slovinsko Foto: ,
Migranti prechádzajú popri kaplnke po prekročení chorvátsko-slovinskej hranice.
debata (41)

Pokým v utorok sa tomuto slovu ešte vyhýbala, v raňajšej spravodajskej relácii rakúskeho rozhlasu povedala: „Samozrejme, že ide aj o plot.“ Nejde však o to, hranicu „uzavrieť“, zdôraznila podľa agentúry APA.

Rakúsko musí podniknúť opatrenia pre prípad, že sa situácia zhorší, uviedla ministerka. V posledných dňoch podľa nej došlo k tomu, že niektoré skupiny utečencov boli čoraz netrpezlivejšie a správali sa aj agresívne.

Na otázku, či je cieľom plánovaných opatrení prílev utečencov obmedziť, Miklová-Leitnerová odpovedala, že zámerom je umožniť ich „usporiadaný a kontrolovaný“ vstup do krajiny. Väčšina utečencov bude chcieť cestovať ďalej do Nemecka.

Na adresu Bavorska, ktorého predstavitelia Rakúsko v utorok značne kritizovali, rakúska ministerka znova poznamenala, že oznámenie Nemecka o tom, že Sýrčanov nebude posielať späť, zapríčinilo bezpríkladný prílev utečencov. „Signály majú účinok a tento účinok pociťujeme,“ dodala Miklová-Leitnerová.

Slovinský premiér Miro Cerar varoval, že jeho krajiona je pripravená okamžite vybudovať plot na hranici s Chorvátskom, keď plán EU zastaviť príliv migrantov cez Balkán neuspeje. Hovorca nemeckej vlády na to reagoval vyhlásením, že budovánie „bariér a múrov“ migračnú krízu nevyrieši.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #plot #utečenci