Turecká polícia vtrhla do médií napojených na Erdoganovho nepriateľa

Niekoľko dní pred predčasnými parlamentnými voľbami vtrhla turecká polícia do kancelárií opozičnej mediálnej spoločnosti. Razia je súčasťou tvrdých zásahov proti spoločnostiam napojeným na duchovného Fetullaha Gülena, pôsobiaceho v USA, ktorý je nepriateľom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

28.10.2015 10:47
debata (28)

Vypukli potýčky a polícia použila vodu na rozohnanie desiatok ľudí pred redakciami televízií Kanaltürk a Bugün v Istanbule. Udalosti naživo vysielala webová stránka televízie Bugün.

Tieto médiá vlastní spoločnosť Koza Ipek Holding, ktorá je napojená na islamského kazateľa a intelektuála Gülena. Úrady v utorok prevzali riadenie 22 firiem spoločnosti Koza Ipek. Erdogan podniká zásahy proti kedysi vplyvným prívržencom Gülena, svojho niekdajšieho spojenca, a to odvtedy, čo policajti a prokurátori považovaní za sympatizantov tohto klerika začali v roku 2013 vyšetrovanie korupcie vo vnútri Erdoganových kruhov.

Prokurátor žiada pre 74-ročného Gülena 34 rokov väzenia pre obvinenia, že riadil „súbežnú“ štruktúru vo vnútri štátnych inštitúcií, ktorá sa snažila zvrhnúť Erdogana. Ten vedie Turecko od roku 2003 – najprv ako premiér, v súčasnosti ako prezident.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Turecko #opozícia #Recep Tayyip Erdogan #Fetullah Gülen