Nepálska republika bude mať prvýkrát na čele prezidentku

Prvýkrát v dejinách Nepálu zvolil parlament do čela krajiny ženu. Prezidentkou Nepálu sa stala Bidhjá Déví Bhandáríová, vdova po zosnulom predsedovi Komunistickej strany Nepálu-Zjednotení marxisti-leninisti (CPN-UML) Madanovi Bhandárím, ktorá dlho bojovala za práva žien. Svoj hlas jej dalo 327 poslancov parlamentu, zatiaľ čo jej hlavný súper dostal 214 hlasov, informovala agentúra DPA.

28.10.2015 14:56
Bidhjá Déví Bhandáríová, prezidentka, Nepál Foto: ,
Bhandáríová je druhým prezidentom Nepálu, odkedy táto himalájska krajina zrušila monarchiu a stala sa republikou.
debata

Novozvolená prezidentka má 54 rokov a do politiky vstúpila v roku 1979 v študentskom komunistickom hnutí. V súčasnosti je podpredsedníčkou CPN-UML, ktorej predsedá premiér Nepálu Khadga Prasád Ólí. Po smrti svojho manžela pri autohavárii v roku 1993, ktorej príčina sa nikdy nezistila, sa Bhandáríová stala parlamentnou poslankyňou za CPN-UML. Viedla tiež v roku 2006 mnoho demonštrácií proti vtedajšiemu kráľovi Gjanéndrovi, ktoré napokon vyústili do ukončenia jeho autoritárskej vlády a obnovenia demokracie v Nepále.

V roku 2010 zastávala funkciu ministerky obrany vo vláde CPN-UML na čele s Madhavom Kumárom Nepálom. Bhandáríová je druhým prezidentom Nepálu, odkedy táto himalájska krajina zrušila monarchiu a stala sa republikou. Prvý prezident, Rám Baran Jádav, bol zvolený v roku 2008 pôvodne na dva roky. Avšak príprava a schválenie novej ústavy trvalo pre nezhody medzi politickými stranami až sedem rokov. Novozvolená prezidentka do nej presadila ženské práva.

Nová ústava garantuje, že tretinu kresiel v parlamente obsadia ženy, a tiež to, že funkciu prezidenta alebo viceprezidenta krajiny musí zastávať žena.

Funkcia hlavy štátu je v Nepále predovšetkým reprezentatívna, moc má v rukách premiér, ktorý stojí na čele koaličnej vlády.

debata chyba
Viac na túto tému: #žena #Nepál #prezidentka