Podpora Merkelovej bloku klesla na najnižšiu úroveň za uplynulé tri roky

Podpora konzervatívneho politického bloku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa na pozadí utečeneckej krízy dostala na najnižšiu úroveň za uplynulé tri roky.

28.10.2015 17:57
debata (69)

Potvrdili to zverejnené výsledky prieskumu verejnej mienky spoločnosti Forsa, o ktorých informovala agentúra DPA.

Podpora voličov pre kancelárkinu Kresťanskodemo­kratickú úniu (CDU) a sesterskú Kresťanskosociálnu úniu (CSU) klesla tento týždeň o dva percentuálne body na 36 percent, uvádza Forsa, ktorá prieskum vykonala pre týždenník Stern a televíznu stanicu RTL.

Merkelovej liberálny postoj vytvoril napätie aj vo vzťahu s CSU. Z danej situácie najviac ťažia slobodní demokrati (FDP), ktorí boli Merkelovej koaličnými partnermi počas jej druhého funkčného obdobia. FDP si polepšila o dva body na šesť percent, čo by strane stačilo na návrat do parlamentu – Bundestagu.

Ľavicovo orientovaná Sociálnodemokra­tická strana Nemecka (SPD), ktorá je Merkelovej koaličným partnerom, takisto nedokázala využiť neistotu nemeckej verejnosti spôsobenú pretrvávajúcou utečeneckou krízou a jej podpora zostala na úrovni 24 percent. To isté platí aj pre opozičné subjekty – Zelených a krajne ľavicovú stranu Die Linke.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #CDU/CSU