Taliansko nevydá podozrivého z útoku na múzeum Bardo do Tuniska

Taliansky súd zamietol žiadosť Tuniska o vydanie Maročana Abdal-Madžída Touila spájaného s dodávkou zbraní militantom, ktorí stáli za tohtoročným útokom na múzeum Bardo v Tunise, pri ktorom prišlo o život 21 turistov.

29.10.2015 07:23
Tunisko, Bardo Foto:
Pohľad z okna múzea Bardo na vstup do parlamentu. Počas útoku mali práve strážcovia prestávku na kávu.
debata (4)

Taliansko vo všeobecnosti odmieta vydávať podozrivých do akejkoľvek krajiny, kde by im následne hrozil trest smrti, pričom v Touilovom prípade im Tunisko opačnú záruku neposkytlo.

Súd v Miláne okrem nevydania nariadil aj prepustenie zadržaného Maročana, ktorý v tamojšej väzbe strávil viac ako päť mesiacov. Polícia doplnila, že už vydala rozkaz na jeho deportáciu do Maroka. Kým sa tak stane, bude Touil v turínskom imigračnom centre. Talianski prokurátori okrem toho požiadali aj o skončenie vyšetrovania v jeho prípade, a to z dôvodu nedostatku dôkazov.

Touil prišiel do Talianska vo februári na lodi spolu s migrantmi z Líbye a zatkli ho v máji na základe medzinárodného zatykača. Maročan akúkoľvek účasť na útoku poprel. Predtým, ako ho zadržali, sa zdržiaval v Miláne so svojou matkou, ktorá tam má trvalý pobyt. Polícia doplnila, že vyhostenie Touila nariadila preto, že v krajine už nemal povolenie k pobytu. Jeho prípad zároveň vyvolal obrovské obavy verejnosti, že medzi státisícmi migrantov, ktorí sa do Európy plavia cez Stredozemné more, môžu byť aj islamistickí militanti.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útok #Tunisko #Bardo