Rakúsky kancelár: Ploty nie sú riešením

Výstavba plotov na hraniciach nie je riešením súčasnej utečeneckej krízy. V televíznej debate stanice ORF to v stredu večer uviedol rakúsky kancelár Werner Faymann.

29.10.2015 09:05
debata (25)

Ministerka vnútra jeho vlády Johanna Miklová-Leitnerová pritom v stredu oznámila, že Viedeň na hranici so Slovinskom stavbu plota plánuje. Podľa Faymanna pôjde ale len o stavebné opatrenia, ktoré nijako neobmedzí príliv migrantov do krajiny.

„Kto verí, že sa dá utečenecká otázka vyriešiť plotom, je úplne vedľa,“ uviedol Faymann. Jediným skutočným riešením problému je podľa neho ukončenie konfliktu v Sýrii a vznik prijímacích stredísk na vonkajších hraniciach Európskej únie. Teraz je potrebné utečencom na takzvanej balkánskej trase poskytnúť ubytovanie odolné proti chladnému počasiu.

Plot, o ktorom hovorila Miklová-Leitnerová, bude podľa rakúskeho kancelára iba „stavebným opatrením", ktoré umožní v oblasti mesta Spielfeld na rakúsko-slovinskej hranici zavedenie „lepšej kontroly". Do krajiny vďaka nemu nepríde ani o utečenca menej, upozornil Faymann. Ministerka Miklová-Leitnerová v stredu upozornila, že ide predovšetkým o zabezpečenie „usporiadaného vstupu utečencov do našej krajiny, nie o uzavretie hraníc“.

Na tom, že „pre ploty nie je v Európe miesto", sa Faymann údajne v telefonickom rozhovore v stredu večer zhodol aj s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

V noci cez Rakúsko prešli smerom do Nemecka tisíce migrantov. Do oblasti bavorského mesta Passau prišlo do štvrtka rána najmenej 5 000 ľudí. K nemeckým hraniciam ich zvážajú rakúske autobusy zo záchytných táborov pri hranici so Slovinskom. V štajerskej hraničnej obci Spielfeld strávilo noc opäť viac ako 4 000 migrantov, ktorých autobusy odvezú k nemeckej hranici. Tam však musia utečenci čakať niekoľko hodín vo vlhku a chlade, pretože Nemecko v tejto chvíli podľa agentúry DPA trápi nedostatok autobusov, ktoré by ich rozvážali na ubytovne v nemeckom vnútrozemí.

Slovinský premiér Miro Cerar varoval, že jeho krajina je pripravená okamžite vybudovať plot na hranici s Chorvátskom, pokiaľ plán EÚ zastaviť príliv migrantov cez Balkán neuspeje.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #plot #utečenci