Poľsku bude vládnuť nadpremiér zo zákulisia

"My dvaja, len my dvaja dobyjeme celú krajinu," pospevoval si ako chlapec so svojím bratom v poľskom rozprávkovom filme O dvoch, ktorí ukradli Mesiac. Po vyše polstoročí si niekdajší detský herec Jarosław Kaczyński (66) starú pesničku so svojím dvojčaťom Lechom už nezanôti.

30.10.2015 06:00
debata (15)

Na zosnulého brata, s ktorým v polovici minulého desaťročia vytvoril celosvetovo unikátny „jednovaječný“ prezidentsko-premiérsky tandem, však po triumfe v nedeľných parlamentných voľbách nezabudol. „Pán prezident, hlásim splnenie misie,“ povedal na oslavách triumfu svojej strany, ktorá ako prvá od pádu komunistického režimu bude môcť vládnuť samostatne.

Jarosław Kaczyński, šéf víťaznej strany... Foto: SITA/AP
Jarosław Kaczyński Jarosław Kaczyński, šéf víťaznej strany poľských parlamentných volieb, bude krajine vládnuť spoza opony.

Do premiérskeho kresla, v ktorom trónil v rokoch 2006 a 2007, sa o trištvrte hodiny starší z bratov Kaczyńských predbežne vrátiť nechystá. Hoci to sľúbil už začiatkom leta, keď za volebnú líderku Práva a spravodlivosti (PiS), národno-konzervatívnej strany, na čele ktorej stojí, vybral svoju stranícku podpredsedníčku Beatu Szydlovú, definitívne rozhodnutie padlo až v utorok večer na búrlivom zasadaní vedenia víťazného zoskupenia. Podľa poľských médií viacerí z lídrov PiS sa snažili Kaczyńského presvedčiť, aby ako bezkonkurenčný vodca a strojca víťazstva buď sám prevzal post predsedu vlády, alebo doň aspoň dosadil silnejšiu osobnosť, ako je bývalá osvetárka a starostka malého baníckeho mesta, napokon však strana svoju premiérsku nomináciu nezmenila. „Nadpremiér Kaczyński sa zrejme rozhodol, že podpremiérkou predsa len bude Szydlová,“ uštipačne poznamenal na Twitteri popredný liberálny publicista a šéfredaktor poľskej mutácie magazínu Newsweek Tomasz Lis.

To, že po prezidentskom kresle, do ktorého na jar nominoval nevýrazného europoslanca Andrzeja Dudu, Kaczyński teraz prepúšťa náhradníčke aj premiérske, neznamená, že by sa vzdával moci. V Poľsku nik nepochybuje o tom, že šéf PiS bude spoza kulís svojho sivého straníckeho sídla poťahovať nitkami v sídle vlády i v prezidentskom paláci. Táto rola sivej eminencie sa však Kaczyńského kritikom nepáči. „Nebude to dobré, že osoba s absolútnou mocou bude mať nulovú zodpovednosť,“ povedal pre televíziu TVN24 historik a poradca predchádzajúceho prezidenta Tomasz Nałęcz. Ani on však nie je presvedčený o tom, že Kaczyński sa dlho udrží v úzadí.

Napokon sľub, že neprijme funkciu premiéra, kým bude jeho brat prezidentom, už Kaczyński po vyhratých voľbách z roku 2005 porušil, keď po niekoľkých mesiacoch „vo vyššom národnom záujme“ svojho náhradníka vystriedal a premiérsky sľub zložil do rúk vlastného dvojčaťa. „Teraz to bude rovnaká situácia,“ predpovedá Paweł Zalewski, bývalý vplyvný funkcionár PiS, ktorý sa s Kaczyńským pred časom politicky rozišiel. „Ani Duda, ani Szydlová nemajú šancu stať sa nezávislými politikmi,“ povedal pre portál Politico.

Napriek povestnej lojalite budúcej premiérky, Kaczyński si v otázke jej politického osudu necháva voľné ruky. „Ak Beata Szydlová bude dobrou premiérkou, tak bude vládnuť štyri roky,“ poznamenal pre Poľskú televíziu. „Ak to tak nebude, rozhodujúci bude záujem Poľska,“ dodal.

Aká bude „misia“, ktorú Kaczyński bratovi sľúbil splniť? Analytici predpokladajú, že pôjde o návrat k národno-konzervatívnemu, prokatolíckemu kurzu s autoritárskymi sklonmi vládnutia, ktorý súrodenci presadzovali už pred desaťročím. Ráta sa tiež so silným euroskepticizmom a možným prehodnotením súhlasu odstupujúcej vlády s kvótami na prerozdelenie utečencov. Vyostriť sa môžu nielen už i tak napäté vzťahy Varšavy s Moskvou, ale aj s Berlínom. Túto nedôveru k veľkým susedom, ktorí si Poľsko v dejinách niekoľkokrát podelili, svojim synom Jarosławovi a Lechovi vštepoval už ich otec, aktívny účastník odboja v čase okupácie.

Kaczyński vo volebnú noc sľúbil, že vláda PiS sa nechystá svojim predchodcom pomstiť. "Nebudeme kopať do tých, ktorí ležia na zemi. A to napriek tomu, že padli vlastnou vinou,“ vyhlásil. Jeho politickí odporcovia si tým však nie sú istí. V ich ušiach viac zarezonovala hrozivejšie znejúca veta: „Právo bude nastolené a pravda odhalená.“

Mnohí to pochopili ako narážku na leteckú haváriu v Smolensku, pri ktorej pred vyše piatimi rokmi spolu s prezidentom Lechom Kaczyńským a prvou dámou Poľska zahynuli desiatky vysokých predstaviteľov krajiny. Jaroslaw Kaczyński sa s touto tragédiou nikdy nezmieril. Na brata bol veľmi silno nadviazaný. Lech bol jeho jediným súrodencom, on sám sa nikdy neoženil, nemal deti a žil iba s matkou, ktorá mu pred dvoma rokmi zomrela.

Kaczyński naďalej živí sprisahanecké teórie o možnom atentáte. Bývalého premiéra Donalda Tuska, súčasného predsedu Európskej rady, obvinil zo spoluviny pri skrývaní dôkazov o skutočných príčinách pádu prezidentského špeciálu v Rusku. „V politickom zmysle nesiete stopercentnú zodpovednosť za túto katastrofu,“ povedal Kaczyński Tuskovi pred troma rokmi v parlamente.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Beata Szydlová #Jarosław Kaczyński #PiS