Čína ruší politiku jedného dieťaťa

Najvyšší vedenie Komunistickej strany Číny sa rozhodlo skončiť s dlhoročnou politikou jedného dieťaťa. Vo viac ako miliardovej krajine bude odteraz rodinám povolené mať deti dve. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na správu štátnych médií.

29.10.2015 12:40
Čína, deti Foto:
Rodiny v Číne zvyčajne preferujú synov. Na 100 narodených dievčat pripadá 118 chlapcov. Prirodzený pomer v spoločnosti je pritom 105 chlapcov na 100 dievčat.
debata (10)

K prísnej politike pod heslom jedna rodina – jedno dieťa pristúpilo čínske vedenie v roku 1980, aby v dôsledku obmedzených zdrojov zbrzdilo populačnú explóziu. Toto pravidlo sa však v neskorších rokoch postupne zmierňovalo, pretože viedlo k rýchlemu starnutiu obyvateľstva a k prevahe počtu mužov nad ženami.

Rodiny v Číne zvyčajne preferujú synov a viacero budúcich matiek sa rozhodne pre interrupciu, ak je plod ženského pohlavia. V Číne tak na 100 narodených dievčat pripadá 118 chlapcov. Prirodzený pomer v spoločnosti je pritom 105 chlapcov na 100 dievčat.

Už predvlani v novembri komunistické vedenie trochu uvoľnilo prísne populačné zákony. Očakávania úradov však tento krok nenaplnil. Z 11 miliónov rodičovských párov, ktorým bolo umožnené mať druhé dieťa, prejavilo záujem len 700 000.

Podľa oficiálnych štatistík z minulého roka žije v Číne 1,36 miliardy ľudí, krajina sa však stretáva so starnutím populácie. Počet obyvateľov v produktívnom veku v minulom roku klesol o 2,44 milióna. Takmer 15 percent obyvateľstva dnes v Číne tvoria ľudia starší ako 60 rokov a do roku 2030 budú podľa odhadov predstavovať štvrtinu čínskej populácie.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #politika jedného dieťaťa