Vicekancelár Gabriel: Spolupráca Moskvy s Asadom je problém

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel konštatoval po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom ochotu na politické riešenie sýrskeho konfliktu zo strany Moskvy.

29.10.2015 13:02
Nemecko, nemecký vicekancelár a minister... Foto: ,
Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel označil spoluprácu ruského vedenia s režimom v Sýrii za "obrovský problém".
debata (74)

Putin zdôraznil, že nemá záujem o dlhodobú vojenskú angažovanosť v regióne, uviedol Gabriel po dvojhodinovom rozhovore so šéfom Kremľa v jeho rezidencii pri Moskve. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Spoluprácu ruského vedenia s režimom v Sýrii označil Gabriel za „obrovský problém“. „Každá bomba, ktorá tam spadne, si vyžiada ľudské životy a uvedie do pohybu mnohých utečencov,“ povedal nemecký vicekancelár a minister hospodárstva.

Pred piatkovými medzinárodnými rozhovormi o Sýrii vo Viedni Gabriel podčiarkol, že krajina sužovaná občianskou vojnou má ešte veľmi ďaleko od politického riešenia. „Je veľmi pravdepodobné, že sa terajšia vláda musí zúčastniť na rokovaniach, a súčasne musí byť jasné, že systém, ktorý tam teraz vládne, nemá z dlhodobého hľadiska žiadnu šancu,“ vyhlásil.

Asad nie je jediným problémom

V súvislosti s mnohými „regionálnymi a náboženskými“ skupinami zapojenými do konfliktu v Sýrii však Asad nie je jediným problémom, zdôraznil Gabriel. „Aj keby bol zajtra preč, konflikt by sa neskončil,“ dodal. V podobnom duchu sa vyjadril vo štvrtok aj bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy na svojej moskovskej prednáške usporiadanej pre študentov prestížnej moskovskej diplomatickej akadémie MGIMO. Na adresu sýrskeho prezidenta Bašára Asada uviedol, že „nikto, kto má na svedomí smrť 250 000 spolu­občanov, nemôže predstavovať budúcnosť svojej krajiny“. „V jednom okamihu bude musieť odísť,“ povedal exprezident. „Jeho odchod by však nemal byť podmienkou“ akéhokoľvek politického riešenia, dodal.

Gabriel hovoril v stredu v Moskve aj so zástupcami občianskej spoločnosti o ľudských právach v Rusku. Na dnes má na programe okrem iného stretnutie s ministrom energetiky Alexandrom Novakom.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #občianska vojna #sýrsky konflikt #Sigmar Gabriel