V Turecku pred voľbami umlčali médiá

Zakrvavená ruka držiaca novinársky preukaz na titulnej strane opozičného denníka Millet sa k čitateľom nedostala. V Turecku vo štvrtok po zásahu úradov nevyšlo dvoje novín mediálneho holdingu Kozi-Ipek. Už deň predtým boli umlčané dve súkromné televízne stanice a jedna rozhlasová. Pri policajnom zásahu v ich sídlach boli viacerí novinári zranení a zatknutí. Fotografia zhabaného nákladu Milletu ukazovala ruku jedného z nich.

30.10.2015 09:23
Turecko, polícia Foto: ,
Turecká polícia v stredu v Istanbule násilím vnikla do sídla opozičných televíznych staníc, rádia a do redakcie dvoch denníkov.
debata (14)

Turecká polícia vo štvrtok už druhý deň strážila obsadené istanbulské ústredie spoločnosti Kozi-Ipek, ktorá je údajne napojená na hnutie duchovného Fethullaha Gülena, niekdajšieho spojenca a dnes ostrého odporcu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Policajti zabarikádované redakcie, pred ktorými sa zhromaždili desiatky novinárov, dobyli s použitím vodných diel a slzotvorného plynu. Odporcovia autoritárskeho prezidenta obviňujú, že pred nedeľnými predčasnými voľbami umlčiava hlas opozície.

Úrady však tvrdia, že cieľom policajnej akcie bolo naplniť súdny príkaz, podľa ktorého má byť firma Kozi-Ipek riadená správcom dovtedy, kým sa vyšetrí jej napojenie na Gülena, žijúceho v americkom exile. Vláda hnutie obviňuje z pokusov o destabilizáciu krajiny a označuje ho za teroristickú organizáciu. Mediálnu skupinu Kozi-Ipek úrady podozrievajú z „financovania a propagovania terorizmu“, nijaké dôkazy však nepredložili.

„Vniknúť do mediálneho vydavateľstva a zhabať jeho majetok niekoľko dní pred voľbami vyvoláva otázky nad slobodou tlače v Turecku,“ vyhlásil hovorca generálneho tajomníka Rady Európy Daniel Holtgen. "Pokus tureckej vlády umlčať kritické médiá a ovládnuť súkromné televízne stanice bez predloženia dôkazov o prípadných trestných činoch poukazuje na hlboké pohŕdanie tureckej vlády ľudskými právami,“ upozornila organizácia Human Rights Watch.

Znepokojenie vyjadrili aj oficiálny Washington a Brusel. „Vyzývame turecké úrady, aby rešpektovali nielen slobodu médií, ale aj politický proces, ktorý zahŕňa tiež opozičné hlasy,“ vyhlásil hovorca americkej diplomacie John Kirby. „Chceme zdôrazniť dôležitosť rešpektovania právneho štátu a slobody médií,“ poznamenala Catherine Rayová, hovorkyňa šéfky diplomacie EÚ. „Očakávame, že voľby budú v súlade s medzinárodnými a demokratickými štandardmi,“ dodala.

Práve vzhľadom na nadchádzajúce predčasné voľby Európska únia odložila zverejnenie výročného hodnotenia Turecka ako svojej kandidátskej krajiny. Erdoganova strana sa v nich pokúsi opätovne získať parlamentnú väčšinu. Tú po trinástich rokoch v júnových voľbách stratila a s ostatnými stranami sa nedokázala dohodnúť na koalícii. Prieskumy verejnej mienky predpovedajú opakovanie patového výsledku, s akým dopadli riadne voľby.

Návrh hodnotiacej správy Európskej komisie vyznieva podľa agentúry Reuters a denníka Welt, ktoré získali jeho kópiu, voči Turecku veľmi kriticky. Ankare vyčíta výrazné zhoršenie situácie pri dodržiavaní slobody slova a zhromažďovania, zastrašovanie politických aktivistov a novinárov, obmedzovania ich základných práv a používania proti nim „neprimeranej sily“. Kritizuje aj ďalšie závažné nedostatky „Nezávislosť súdnictva a rozdelenie právomocí boli výrazne oslabené a sudcovia a prokurátori boli pod silným politickým tlakom,“ opisuje vývoj za uplynulý rok.

Hoci Brusel odklad zverejnenia hodnotiacej spávy oficiálne nedáva do súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami v Turecku, nemenovaný vysoký predstaviteľ Európskej komisie pripustil súvislosť so snahou získať podporu Ankary pri zastavení prúdu migrantov smerujúcich cez Turecko do Európy. „Je logické nezverejňovať správu, keď sa snažíme získať ich podporu pri riešení utečeneckej krízy,“ povedal pre Reuters.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #médiá