V Egejskom mori sa utopilo 26 migrantov, Tsipras kritizoval Európu

Ďalších 26 migrantov prišlo v noci na piatok o život pri potopení troch lodí, ktorými sa chceli dostať cez Egejské more z Turecka do Grécka. Medzi mŕtvymi je 16 detí, vrátane nemluvniat. Zachrániť sa podarilo vyše 160 ľudí, napísala agentúra AP s odvolaním sa na grécke úrady. Najmenej štyroch mŕtvych si potom vyžiadala havária lode s utečencami, ktorá mierila z Maroka do Španielska. Grécky premiér Alexis Tsipras v reakcii na ďalšie obete migračnej vlny v parlamente povedal, že Európa krízu nezvláda a nedokáže plniť svoje morálne povinnosti chrániť ľudské životy.

30.10.2015 10:19 , aktualizované: 14:39
debata (23)

Najtragickejšia z troch nehôd v gréckych vodách sa odohrala pri ostrove Kalymnos, kde drevená loď plaviaca sa z Turecka začala vo štvrtok pred polnocou naberať vodu a nakoniec sa potopila. Pasažierom pomáhali štyri hliadkové člny pobrežnej stráže, tri rybárske lode a vrtuľník. Ministerstvo námorníctva upresnilo, že 19 ľudí sa utopilo, medzi mŕtvymi je desať detí vrátane dvoch nemluvniat. 138 osôb sa podarilo zachrániť. Nezvestný nie je nikto.

Ďalšie nešťastie sa odohralo pri ostrove Rodos, kde prišla o život žena a dve deti. Šesť ľudí sa podarilo zachrániť, ďalší traja sú nezvestní. Počas plavby na ostrov Lesbos sa vo štvrtok pri tureckom pobreží prevrátil čln s dvoma desiatkami Sýrčanov. Podľa tureckej agentúry DHA pobrežná stráž zachránila 19 pasažierov, zahynuli však štyri deti vo veku od jedného do štyroch rokov.

Do problémov sa vo štvrtok v blízkosti španielskeho prístavu v Malage dostalo aj plavidlo s africkými utečencami, ktoré bolo na ceste z Maroka. Záchranári našli na mieste štyroch mŕtvych a dokázali dostať do bezpečia 15 pasažierov, ďalších 35 ľudí je nezvestných.

„Chcem vyjadriť … hlboký zármutok nad desiatkami mŕtvych a ľudskou tragédiou, ktorá sa odohráva v našich moriach. Vlny Egejského mora nevyplavujú len mŕtvich utečencov, mŕtve deti, ale aj celú európsku civilizáciu,“ povedal grécky premiér Tsipras poslancom. Európa podľa neho zlyhala a nedokáže brániť svoje hodnoty. „Zahanbuje ma neschopnosť Európy účinne sa vysporiadať s touto ľudskou drámou a tiež úroveň debaty … kde sa každý snaží hodiť zodpovednosť na niekoho ďalšieho,“ dodal.

Tisíce utečencov prevažne zo Sýrie a Afganistanu sa stále snažia dostať cez grécke ostrovy do bohatších štátov Európskej únie. Ich strastiplná cesta vedie po takzvanej balkánskej trase, ktorá teraz zahŕňa Macedónsko, Srbsko, Chorvátsko a Slovinsko.

Na grécke ostrovy už tento rok priplávalo vyše pol milióna utečencov, viac než polovica z nich vstúpila na európsku pôdu na ostrove Lesbos. Napriek zhoršujúcemu sa počasiu sa počas uplynulého mesiaca počet migrantov zvýšil. Dôvodom môžu byť napríklad zvažované prísnejšie opatrenia, ktorými európske vlády chcú obmedziť ťažko zvládnuteľný príval ľudí.

Vo vodách Egejského mora teraz pribúda aj tragických nehôd. V stredu pri ostrove Lesbos stroskotala loď s utečencami, utopilo sa 16 ľudí.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #migranti #Alexis Tsipras #Egejské more