Kongres schválil zákon odvracajúci platobnú neschopnosť vlády USA

Americký Kongres schválil zákon, ktorý predlžuje vláde Spojených štátov právo požičiavať si peniaze do roku 2017. Zákon, ktorý odstraňuje bezprostrednú hrozbu platobnej neschopnosti vlády, by mal teraz podpísať prezident Barack Obama. Ten potvrdil, že zákon podpíše, akonáhle ho dostane na stôl.

30.10.2015 11:05 , aktualizované: 15:00
debata (165)

Americké ministerstvo financií varovalo, že ak by Kongres opatrenia neschválil, vyčerpalo by do 3. novembra všetky svoje kapacity pre pôžičky. To by mohlo viesť k tomu, že by americká vláda v nasledujúcich dňoch nebola schopná splácať svoje záväzky.

Zákon schválil Senát v piatok, po tom, čo ho už vo štvrtok odsúhlasila Snemovňa reprezentantov. Senátori hlasovali pre opatrenia v pomere 64 ku 35. Zákon tiež umožňuje zvýšiť strop pre výdavky v súčasnom fiškálnom roku, ktorý začal 1. októbra, a tiež v budúcom fiškálnom roku, ktorý sa začne 1. októbra 2016. V nasle­dujúcich dvoch rokoch môže Washington vydať o 80 miliárd dolárov (takmer dva bilióny korún) viac na armádu a vnútorné programy.

Obama zákonodarcov pochválil za „zodpovedné, dlhodobé rozpočtové vyjednanie, ktoré odráža naše hodnoty, posilní našu ekonomiku a vytvorí pracovné miesta“. „Kongres by na to mal následne nadviazať uplatnením rozpočtových výdavkov určených na investície do priorít Ameriky bez odvádzania pozornosti ideologickými ustanoveniami, pre ktoré nie je v americkom rozpočtovom procese miesto,“ uviedol Obama vo vyhlásení, ktoré v piatok vydal Biely dom.

Zákonodarcovia teraz musia peniaze rozdeliť medzi jednotlivé kapitoly, na čo majú čas len do 11. decembra. Dá sa očakávať, že konzervatívni republikáni sa pokúsia presadiť kontroverzné dodatky, ako je napríklad zastavenie financovania poskytovateľov zdravotníckych služieb Planned Parenthood (Plánované rodičovstvo), ktorý sa zastáva potratov.

Niektorí republikáni sa môžu pokúsiť zrušiť zákon, ktorý po finančnej kríze z rokov 2008 a 2009 umožňuje trestať banky za nezodpovedné správanie, alebo zabrániť novým reguláciám emisií uhlíkatých zlúčenín.

Už počas štvrtkovej debaty v Senáte konzervatívnejší senátori kritizovali svojich kolegov za to, že uvoľnenie rozpočtov podporili. Napríklad senátor Ted Cruz, ktorý sa usiluje o republikánsku prezidentskú kandidatúru, obvinil republikánsku väčšinu v Kongrese z toho, že „prezidentovi vystavujú bianco šek pre zvyšok jeho funkčného obdobia“.

Vodca republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell, ktorý pomáhal zákon dohodnúť, na opatrení ocenil to, že odmieta zvyšovanie daní, a poznamenal, že dodatočné výdavky budú kompenzované úsporami na iných miestach. Pripomenul napríklad reformu systému sociálneho zabezpečenia, ktorá predpokladá dlhodobé úspory vo výške 168 miliárd dolárov.

165 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #platobná neschopnosť