Spory Merkelovej a Seehofera vraj ohrozujú nemeckú vládu

Nemecký vicekancelár a predseda vládnej sociálnej demokracie Sigmar Gabriel obvinil kancelárku Angelu Merkelovú a bavorského premiéra Horsta Seehofera z nezodpovednosti. Ich spory vraj ohrozujú akcieschopnosť vlády pri riešení migračnej krízy a niektorých ľudí vháňajú podľa Gabriela dokonca do náručia krajnej pravice.

30.10.2015 13:06
debata (13)

„Táto forma vzájomného vydierania a urážania sa je nedôstojná a jednoducho nezodpovedná,“ uviedol Gabriel v rozhovore poskytnutom serveru Spiegel Online. „Spor medzi CSU (Kresťansko úniou) Horsta Seehofera a predsedníčkou CDU (Kresťanskode­mokratickej únie) Angelou Merkelovou by pôsobil bizarným dojmom aj za normálnych čias,“ dodal Gabriel, ktorého sociálno demokratická strana tvorí s CDU a CSU koaličnú spolkovú vládu.

Gabriel reagoval v rozhovore predovšetkým na ultimátum, ktoré dal bavorský ministerský predseda spolkovej kancelárke na začiatku týždňa. Vyzval v ňom Merkelovú, aby do nedele, kedy sa majú predsedovia koaličných strán zísť v Berlíne, obmedzila masový príliv imigrantov do krajiny. V opačnom prípade pohrozil „mimoriadnymi opatreniami“. Denník Bild nedávno informoval, že CSU zvažuje odvolanie svojich troch ministrov zo spolkovej vlády. Merkelová však tento týždeň uviedla, že príliv migrantov do Nemecka sa nedá len tak okamžite zastaviť.

Správanie CDU a CSU označil Gabriel za nezodpovedné hlavne z toho dôvodu, že „uvádza ľudí do neistoty a stupňuje v krajine strach, že to nezvládneme“. Spory medzi sesterskými konzervatívnymi stranami majú podľa Gabriela za následok aj príklon niektorých ľudí ku krajnej pravici.

V nedeľňajšom prieskume volebných preferencií získali CDU a CSU len 36 percent hlasov, čo predstavuje najhorší výsledok za posledné tri roky. Silnieť začala pravicovo populistická Alternatíva pre Nemecko (AFD), ktorá by sa dostala so siedmimi percentami hlasov prvýkrát do Spolkového snemu.

„Nepotrebujeme každý deň nové nevyzreté návrhy a pseudodiskuse, ale realizáciu praktických opatrení: viac úradníkov rozhodujúcich o azylovom konaní, jazykové kurzy, vzdelanie a rekvalifikácia utečencov, ktorí môžu v Nemecku zostať a rýchle vyhostenie tých, ktorí zostať nemôžu,“ uviedol vicekancelár.

Aj samotný Gabriel sa však v uplynulých dňoch so Seehoferom stretol a to kvôli tranzitným zónam, ktoré chce Mníchov zriaďovať po vzore letísk na hraniciach. Žiadatelia o azyl bez nádeje na úspech svojej žiadosti by priamo z nich mohli byť posielaní späť do vlasti. To však sociálni demokrati odmietajú.

Bavorsko je v rámci súčasnej utečenecké krízy najviac postihnutou spolkovou krajinou. Denne sem z Rakúska prichádza niekoľko tisíc ľudí. Len vo štvrtok ich cez hranicu prešlo 5 540.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #seehofer #Angela Merkelová #Sigmar Gabriel