Slovák dostal deväť rokov väzenia za útok v pražskom metre

Trest deväť rokov väzenia dostal v piatok na Mestskom súde v Prahe 22-ročný mladík zo Slovenska Róbert A., ktorý tento rok v marci bezdôvodne zaútočil v pražskom metre na spolucestujúceho a podrezal mu krčnú žilu.

30.10.2015 18:15
debata

Rozsudok nie je právoplatný, obe strany si ponechali lehotu na prípadné podanie odvolania, informoval spravodajský portál Novinky.cz. Obeti zachránili život až privolaní záchranári, ale podľa znalcov mohol muž vykrvácať alebo zomrieť na vzduchovú embóliu.

Róberta A. odsúdili za pokus o vraždu, za čo je trestná sadzba 10 až 18 rokov väzenia. Súd sa rozhodol pre trest pod dolnou hranicou. "Obžalovaný musel vedieť, že jeho útok môže mať smrteľné následky.

Motivácia je stále záhadou, podľa znalkyne to bol akýsi vystupňovaný hnev obžalovaného," uviedol sudca. Vysvetlil, že pre trest pod dolnou hranicou sadzby sa rozhodol preto, že podľa znalcov mal Róbert A. čiastočne znížené rozpoznávacie schopnosti.

Podľa obžaloby v minulosti dvakrát trestne stíhaný Róbert A. podrezal vo vagóne metra 39-ročného muža nožom. Po čine vystúpil a odišiel metrom opačným smerom. Róbert A. najprv tvrdil, že sa iba bránil. Svedkovia však uviedli, že napadnutý si čítal v mobile a žiadny konflikt medzi oboma mužmi nevznikol.

Štátna žalobkyňa žiadala pre obžalovaného 11 rokov väzenia. Motívom útoku bol podľa nej totálny neúspech obžalovaného, ktorý sa nedokázal zaradiť do spoločnosti a usporiadať si život. Býval v rôznych ubytovniach alebo bol bezdomovec a živil sa aj ako prostitút.

„Muž z toho obviňuje svoje okolie, ktoré je podľa neho povinné mu poskytnúť to, čo si želá. Je úplne logické, že okolie na toto volanie nereaguje,“ uviedla v súlade s psychiatrickým posudkom. Mladík sa na predchádzajúcom pojednávaní priznal, že pred útokom pil alkohol a na incident sa veľmi nepamätá. Nôž nosil údajne na vlastnú obranu, keďže bol častým terčom napadnutí.

Súdna psychiatrička však považuje jeho výpoveď za nehodnovernú, a to aj preto, že ju niekoľkokrát menil. Napríklad raz tvrdil, že nikdy žiadnu marihuanu neužil, a inokedy vyhlásil, že mal 17 jointov denne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #metro #Slovák #útok nožom