USA podľa Kerryho vysielajú jednotky do Sýrie výlučne proti Islamskému štátu

Americký prezident Barack Obama vysiela zvláštne americké jednotky do Sýrie výlučne v rámci boja proti radikálnemu hnutiu Islamský štát a nie proti sýrskemu autoritárskemu prezidentovi Assadovi. Pri návšteve Biškeku to v sobotu vyhlásil americký minister zahraničia John Kerry.

31.10.2015 15:03
john kerry, usa, minister zahraničia, Foto: ,
John Kerry.
debata (193)

USA v novembri v Sýrii nasadia necelú päťdesiatku vojakov, ich úlohou bude výcvik, podpora a pomoc umiernenej opozícii. „Prezident Obama urobil veľmi silné, rázne a jasné rozhodnutie, ktoré je úplne v súlade s pôvodnou politikou, že musíme poraziť a zničiť Daiš,“ povedal Kerry, ktorý použil arabskú skratku pre IS.

„Nie je to rozhodnutie vstúpiť do sýrskej občianskej vojny. Nie je to akcia zameraná proti Asadovi, je cielená výhradne na Daiš a na posilnenie našich možností rýchlo na Daiš útočiť,“ dodal Kerry na tlačovej konferencii v kirgizskej metropole.

Washington po neúspechu výcvikového programu pre vybraných zástupcov sýrskych povstaleckých skupín menia svoj prístup ku kríze v Sýrii. Americký minister obrany Ashton Carter tento týždeň v senátnom výbore Kongresu USA vyhlásil, že zosilní letecké údery a plánuje aj pozemné operácie na podporu opozície.

Rozhodnutie Washingtonu o vyslaní malej skupiny príslušníkov špeciálnych síl prichádza v čase, keď Rusko, ktoré na konci septembra začalo bombardovať povstalecké ciele v Sýrii, zvýšilo svoje vojenské nasadenie vo vojnou zmietanej krajine.

Moskva tvrdí, že sa zameriava na IS, jej nálety podľa Západu aj časti sýrskej opozície mieria aj na ďalšie skupiny bojujúce proti Asadovi, medzi ktorými sú aj povstalci podporovaní Washingtonom.

Kerryho námestník Antony Blinken v sobotu na bezpečnostnej konferencii v bahrajnskej metropole Mana varoval, že ruská intervencia bude mať nechcené následky, pretože Moskvu zatiahne do začarovaného kruhu.

„Začarovaný kruh sa bude zväčšovať a prehlbovať s tým, ako bude Rusko stále viac vťahované. Rusko bude vnímané ako člen spolku s Asadom, s libanonským radikálnym hnutím Hizballáh, Iránom, čo vyvolá nepriateľstvo miliónov moslimov v Sýrii, v oblasti a tiež v Rusku samotnom,“ povedal Blinken.

193 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #john kerry #vojna v Sýrii