Zomrel člen vedenia NDR Schabowski, ktorý spustil pád Berlínskeho múru

Jeden z bývalých najvyšších východonemeckých činiteľov Günter Schabowski, ktorý pred 26 rokmi spustil pád Berlínskeho múru rozdeľujúci Nemecko, v nedeľu skoro ráno zomrel.

01.11.2015 13:55
Schabowski, Günter Schabowski, Foto: ,
Jeden z bývalých najvyšších východonemeckých činiteľov Günter Schabowski skonal vo veku 86 rokov.
debata

Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie vdovy Iriny Schabowski, podľa ktorej bol jej muž dlhší čas chorý a nevychádzal z domu. Schabowski, ktorý skonal vo veku 86 rokov, býval členom najužšieho vedenia vládnucej východonemeckej komunistickej strany (SED).

Do dejín vstúpil večer 9. novembra 1989, keď na tlačovej konferencii oznámil, že občania vtedajšej Nemeckej demokratickej republiky (NDR), ktorá patrila do sovietskeho komunistického bloku, môžu vycestovať na Západ. Toto oznámenie malo za následok zrútenie Berlínskeho múru a neskôr to viedlo k zjednoteniu Nemecka.

Vedenie SED krátko pred spomínanou tlačovou konferenciou schválilo nariadenie, ktoré občanom NDR povoľovalo vycestovať do západného Nemecka. Platiť to malo len za určitých podmienok a hlavne až od nasledujúceho dňa, teda 10. novembra, čo Schabowskému uniklo, pretože sa kľúčového zasadnutia osobne nezúčastnil.

Na otázku novinárov, keď uznesenie nadobudne platnosť, Schabowski rozpačito odpovedal legendárnymi slovami: „Platí to, ak viem, je to ihneď, bezodkladne“. K Berlínskemu múru následne zamierili prvé davy ľudí a bariéra medzi východonemeckou metropolou a Západným Berlínom sa stala ešte tú noc priechodnou.

Berlínsky krajinský súd Schabowského v auguste 1997 odsúdil na tri roky väzenia, keď ho uznal vinným zo spoluzodpovednosti za zabitie ľudí, ktorých smrť mal na svedomí komunistický režim. Odvolací súd verdikt potvrdil. V septembri 2000 Schabowského po necelom roku strávenom za mrežami omilostili.

debata chyba
Viac na túto tému: #NDR #Berlínsky múr