Počet obetí v bukureštskom klube stúpol na 29

Počet obetí piatkového požiaru v bukureštskom hudobnom klube stúpol na 29, keď v nemocnici v noci na nedeľu vážnym zraneniam podľahli dvaja ľudia. Agentúre Mediafax to povedal štátny tajomník ministerstva vnútra Raed Arafat, podľa ktorého obaja zosnulí utrpeli rozsiahle popáleniny.

01.11.2015 14:20
debata (1)

Minister zdravotníctva Nicolae Banicioiu spresnil, že z terajších 144 hospitali­zovaných osôb je 80 až 90 vo vážnom stave. V prípade 35 z nich je stav dokonca kritický. Sobotňajšie správy uvádzali, že vo vážnom stave je 25 postihnutých, a počet mŕtvych preto môže ešte stúpať.

Orgány činné v trestnom konaní už začali vyšetrovanie tohto najhoršieho nešťastia v rumunskom hlavnom meste od pádu komunistického režimu v roku 1989. Prokuratúra sa chystá predvolať na výsluch troch spolumajiteľov klubu, kde sa tragédia odohrala.

Denník Evenimentul Ziley v tejto súvislosti poznamenal, že v posledných rokoch požiare zničili dve iné podobné zariadenia, ktoré patrili jednému z vlastníkov klubu. „Náhoda, prekliatie alebo zločinná ľahostajnosť?“ pýta sa denník.

Podľa rôznych informácií bolo v klube okolo 200 až 400 ľudí, ktorí prišli na predstavenie rumunskej metalovej skupiny Goodbye to Gravity. To sprevádzala pyrotechnická show, pri ktorej podľa niektorých svedkov došlo k explózii a následnému vznieteniu polystyrénovej dekorácie na pódiu a obloženia zvukovej izolácie, z ktorého sa plamene bleskovo rozšírili na steny a strop.

Návštevníci prepadli panike a snažili sa zúfalo dostať k jedinému otvorenému východu. Mnoho ľudí utrpelo otravu splodinami a vážne popáleniny, množstvo zranených má aj zlomeniny, spôsobené pri vzniknutej tlačenici.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bukurešť #Rumunsko