Migranti aj počas víkendu ďalej prúdili do EÚ

Prúd utečencov mieriacich predovšetkým zo Sýrie a Afganistanu cez Balkán do Európskej únie nepoľavil ani cez víkend, do Slovinska ich napríklad od soboty do nedeľného dopoludnia dorazilo okolo 8 000.

01.11.2015 17:54
debata (31)

V Egejskom mori zaplatilo od piatku životom počas riskantnej plavby z Turecka na grécke ostrovy najmenej 49 utečencov, z toho 31 detí. Utečenecká kríza, najmä príliv migrantov do Nemecka, bola aj témou nedeľného rokovania nemeckých koaličných strán.

V sobotu sa pri ostrove Lesbos potopili najmenej dve lode, pričom na jednej z nich bolo okolo 150 ľudí. Veľké množstvo sa ich podľa médií podarilo zachrániť, bilanciu prípadných obetí z tohto nešťastia, ale správy nepriniesli. K utopeným v nedeľu pribudlo ďalších najmenej 16 utečencov, vrátane deviatich detí.

Podľa štatistík Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) od začiatku roka sa pri ilegálnych plavbách na nevyhovujúcich plavidlách v Egejskom mori už utopilo 3 329 migrantov. To je viac ako za celý minulý rok, keď takto zomrelo 3 279 ľudí.

Problémom utečencov sa zaoberali šéfovia strán nemeckej vládnej koalície, vo vnútri ktorej je zrejmý rozkol kvôli prístupu kancelárky Angely Merkelovej k migračnej kríze. Na spoločnom postoji k azylovej politike sa ale nedohodli a ďalšie rokovania preložili na štvrtok. Zástupcovia bavorskej Kresťansko únie (CSU) hrozia odvolaním Merkelovej, ak Nemecko neuzavrie svoje hranice pred prívalom utečencov.

Oficiálny odhad počíta s tým, že by tento rok malo do Nemecka prísť okolo 800 000 utečencov. Neoficiálne zdroje však už od októbra uvádzajú, že do Nemecka už toľko ľudí dorazilo a za celý rok ich počet môže dosiahnuť až 1,5 milióna.

Účinné riešenie terajšej migračnej krízy stále hľadá Európska únia. Medzi členskými krajinami nepanuje jednotný názor. Visegrádske krajiny (Česko, Slovensko, Maďarsko, Poľsko) odmietajú ako neefektívny spôsob povinné kvóty pre rozdelenie migrantov medzi štáty únie.

Namiesto toho poukazujú na nutnosť riešiť problém v miestach, odkiaľ ľudia utekajú, a zlepšiť ochranu vonkajších hraníc EÚ. Maďarsko už kvôli migrantom postavilo ploty na hraniciach so Srbskom a Chorvátskom. Česko a Slovensko sa pritom rozhodli poslať na pomoc maďarským pohraničníkom svojich policajtov.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #utečenecká kríza