V Rusku pristálo lietadlo s telami obetí leteckého nešťastia na Sinaji

V Petrohrade v pondelok skoro ráno pristálo lietadlo s prvými 144 telami obetí nehody ruského civilného lietadla, ktoré sa v sobotu zrútilo na egyptskom Sinajskom polostrove. Informovala o tom agentúra AFP. Najhoršiu katastrofu v dejinách ruského civilného letectva neprežil nikto z 224 ľudí na palube. Do utorka v Rusku platí štátny smútok.

02.11.2015 07:33
Egypt, lietadlo, Rusko Foto: ,
Ľudia umiestňujú kvety, sviečky a fotografie obetí pádu ruského lietadla na námestí v Petrohrade.
debata (5)

Telá ďalších obetí sa záchranári stále snažia nájsť. Egyptské úrady v nedeľu večer uviedli, že v troskách stroja boli pozostatky 162 ľudí.

V Petrohrade sa zišli príbuzní zomrelých, od ktorých chcú úrady získať vzorky DNA kvôli identifikácii obetí. Na petrohradskom letisku Pulkovo zriadilo ministerstvo pre mimoriadne situácie krízový štáb. Zhruba stovka príbuzných obetí je podľa agentúry DPA v starostlivosti psychológov a lekárov.

S výnimkou asi štyroch Ukrajincov cestovali charterovým spojom z letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu výhradne Rusi. Príčina havárie Airbusu A321 ruskej spoločnosti Kogalymavia nie je známa. Špekuluje sa o technickej poruche, vylúčený nie je ani teroristický útok. Viac informácií by mali poskytnúť dva nájdené letové záznamníky. Na mieste nešťastia pôsobia okrem egyptských vyšetrovateľov aj tímy z Ruska a Francúzska.

Krátko po štarte vo výške viac než 9 144 metrov začal stroj náhle prudko klesať a letoví dispečeri s lietadlom stratili spojenie. K pádu stroja sa už v sobotu prihlásilo teroristické hnutie Islamský štát. Podľa expertov však teroristi v oblasti nemajú k dispozícii zbrane, ktorými by lietadlo v takej výške mohli zostreliť. Vyšetrovatelia však nevylučujú možnosť bombového útoku.

Tisícky ľudí si v nedeľu večer na hlavnom petrohradskom námestí uctili obete nešťastia. Pred Zimným palácom sa k nebu vznieslo 224 bielych balónikov. Mnohí ľudia pokladali kvety a zapaľovali sviečky.

Na petrohradskom letisku nešťastie pripomínalo more červených karafiátov a plyšových medvedíkov. Medzi obeťami bolo 17 detí vrátane desaťmesačného batoľaťa.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #lietadlo #havária lietadla #Sinajský polostrov