Okolo miesta pádu lietadla Germanwings v Alpách vznikne chránená oblasť

Francúzske úrady rozhodli, že oblasť v Alpách, kde sa v marci zrútilo lietadlo spoločnosti Germanwings, vyhlásia za chránenú oblasť. Oznámili to v nedeľu miestne úrady, ktoré od tohto dňa zrušili zákaz vstupu do zóny s rozlohou 390 hektárov. Zákaz platil niekoľko mesiacov v súvislosti s pátracími operáciami.

02.11.2015 10:27
debata

Prví návštevníci oblasť navštívili už uplynulú nedeľu, aby si tam v súvislosti so Sviatkom všetkých svätých uctili pamiatku obetí.

Bernard Bartolini, ktorý je starostom dediny Prads-Haute-Bléone, v blizkosti ktorej k tragédii došlo, informoval, že chránenou oblasťou bude územie s rozlohou približne 30 hektárov. Spresnil, že na mieste, kde lietadlo narazilo do zeme, by mal byť pamätník obetiam katastrofy v podobe bieleho monolitu. Prístup k pietnemu miestu bude len pre peších.

Starosta susednej obce Le Vernet, Francois Balique, dodal, že kvôli pohodliu návštevníkov postavia v blízkosti pamätníka prístrešok. Súčasťou projektu je tiež úprava turistického chodníka, ktorý spája obe obce v blízkosti miesta pádu lietadla. Balique dodal, že lesná cesta, vybudovaná po nešťastí kvôli pátracej operácii, sa nebude ďalej využívať.

Práce na výstavbe pamätníka a úprave jeho okolia sa začínajú v pondelok. Ukončiť sa majú do prvého výročia katastrofy, teda do 24. marca 2016. Financovanie projektu vo výške 30-tisíc eur vzala na seba letecká spoločnosť Germanwings, ktorej havarovaný stroj patril, uviedli starostovia.

Civilné lietadlo Airbus A320 nemeckej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Germanwings havarovalo 24. marca na juhovýchode Francúzska počas letu z Barcelony do Düsseldorfu. Na palube bolo 150 ľudí: 144 cestujúcich z 18 krajín, najmä však z Nemecka a Španielska, a šiesti členovia posádky. Vyšetrovaním sa zistilo, že haváriu zapríčinil druhý pilot lietadla Andreas Lubitz, ktorý stroj zámerne naviedol tak, aby narazil do svahu.

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Alpy #Germanwings