Irán začal prípravné práce kvôli naplneniu jadrovej dohody

Irán začal prípravné práce v súvislosti s napĺňaním dohody o jadrovom programe, ktorú uzavrel so svetovými mocnosťami tento rok v júli. Podľa agentúry Reuters to v pondelok vyhlásil šéf iránskeho jadrového programu Alí Akbar Saleh. Výmenou za značné ústupky a rozsiahlu kontrolu iránskych jadrových prevádzok má medzinárodné spoločenstvo zrušiť sankcie, ktorým Teherán čelí kvôli spornému nukleárnemu programu.

02.11.2015 11:09
Iránsky jadrový program, Teherán, Irán Foto: ,
Šéf organizácie pre iránsku atómovú energiu Ali Akbar Salehi.
debata

„Zahájili sme prípravné práce,“ uviedol pri pondelkovej návšteve Japonska šéf iránskej agentúry pre atómovú energiu Saleh. Dodal, že medzi prípravnými opatreniami je aj zníženie počtu aktívnych centrifúg.

Dohoda, ktorú s Iránom uzavrelo šesť veľmocí, zaväzuje Irán k obmedzeniu jadrového programu. Podľa Washingtonu mali Iránci s obmedzovaním prevádzky začať 18. októbra, a to v továrni na obohacovanie uránu v Natanze, v podzemnej prevádzke Fordo a tiež v Araku, kde budujú ťažkovodný reaktor. Odstavovanie centrifúg v Natanze môže trvať aj niekoľko mesiacov. Podobne zdĺhavé a komplikované bude prebudovanie prevádzky vo Fordo na vedecké pracovisko, ako stanovuje dohoda.

Reaktor v Araku prestavajú tak, aby nemohol slúžiť na výrobu plutónia využiteľného pre atómovú bombu. Jadro reaktora musí byť odstránené a zaplnené betónom, aby v budúcnosti nemohlo byť použité znova.

Ďalej musí Irán odviezť do inej krajiny 12 ton svojich zásob obohateného uránu, nainštalovať monitorovacie systémy vo svojich uránových baniach a spolupracovať s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE), ktorá bude až do 15. decembra overovať jeho minulé aktivity. Sankcie nebudú zrušené, až kým Irán nesplní všetky tieto kroky. Overovať ich bude MAAE.

Iránci sa už na zrušenie sankcií pripravujú, duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí však v tejto súvislosti varoval pred dovozom amerického spotrebného tovaru. Na svojich internetových stránkach úradom radí, aby „boli ostražité, pokiaľ ide o nezákonný dovoz tovaru po zrušení sankcií a vyhli sa dovozu spotrebného tovaru zo Spojených štátov“.

Dovoz z USA údajne v prvej polovici tohto roka dosiahol 140 miliónov dolárov, čo je o 60 percent viac ako v rovnakom období v minulom roku. Najviac sa dovážajú zdravotnícke potreby, potraviny a semená. Ako poznamenala agentúra AP, Chameneí patrí v krajine k zástancom tvrdej línie, v súvislosti s uzavretím jadrovej dohody zostáva voči USA aj naďalej podozrievavý a dovoz tovaru zo Západu považuje za ohrozenie verejnej morálky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #iránsky jadrový program