Egypt: Príčinou pádu ruského lietadla neboli vonkajšie vplyvy

Príčinou pádu ruského lietadla, ktoré sa uplynulú sobotu zrútilo počas letu nad egyptským Sinajským polostrovom, neboli vonkajšie vplyvy. Pre agentúru Reuters to uviedol zdroj z egyptského vládneho výboru, ktorý analyzuje dáta z tzv. čiernych skriniek lietadla. Z analýzy vyplýva, že posádka nevyslala žiadny núdzový signál. Ruská letecká spoločnosť Kogalymavia tvrdí, že jediným možným vysvetlením pádu lietadla sú vonkajšie príčiny: fyzikálne alebo mechanické.

02.11.2015 11:25 , aktualizované: 13:58
Egypt, pád lietadla, Rusko, Kogalymavia Foto: ,
Egyptskí aktivisti stoja pred ruskou ambasádou v Káhire so sloganmi vyjadrujúcimi sústrasť s obeťami havarovaného lietadla.
debata (127)

Obe čierne skrinky sú v dobrom stave, konštatovali dnes v Káhire ruský minister pre mimoriadne situácie Vladimir Pučkov a riaditeľ ruskej Federálnej agentúry pre leteckú dopravu Alexandr Neraďko, ktorí v pondelok s egyptskými partnermi rokovali o ďalšej koordinácii krokov pri vyšetrovaní najväčšej katastrofy v dejinách ruského civilného letectva.

Pučkov spresnil, že rokovali okrem iného aj o vytvorení koridor na prevoz osobných vecí obetí z miesta nešťastia na letisko v Káhire.

Kogalymavia vylučuje technický alebo ľudský faktor ako príčinu nehody

Ruská letecká spoločnosť Kogalymavia vylúčila technický i ľudský faktor ako príčinu sobotňajšej katastrofy jej lietadla typu Airbus počas letu z egyptského Šarm aš-Šajchu do Petrohradu. Spoločnosť tvrdí, že jediným možným vysvetlením pádu lietadla sú vonkajšie príčiny: fyzikálne alebo mechanické. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj v egyptskom vyšetrovacom tíme uviedla, že lietadlo nebolo zasiahnuté zvonku a posádka nevyslala núdzový signál. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS povedal, že nie je možné vylúčiť žiadnu z verzií príčin leteckého nešťastia. Upozornil však, že nie je vhodné špekulovať o príčinách nešťastia a vyzval počkať do zverejnenia prvých výsledkov vyšetrovania. Peskov súčasne ocenil spoluprácu s egyptskými úradmi pri vyšetrovaní havárie. Za dôsledné vyšetrenie príčin sa vyslovil aj ruský premiér Dmitrij Medvedev.

Námestník generálneho riaditeľa spoločnosti Kogalymavia Andrej Averjanov na pondelňajšom brífingu spresnil, že posádka počas letu nekontaktovala pozemné služby, aby im oznámila technické problémy. V okamihu začiatku katastrofy však posádka zrejme úplne stratila kontrolu nad lietadlom, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na spoločnosť. Z prvej analýzy dát z čiernych skriniek vyplýva, že posádka nevyslala núdzový signál, spresnila agentúra Reuters.

Námestník generálneho riaditeľa Kogalymavie pre leteckú prevádzku Alexandr Smirnov vysvetlil, že je nemožné, aby sa lietadlo typu Airbus rozlomilo vo vzduchu kvôli zlyhaniu niektorého z technických systémov alebo pilotovej chybe. Manažér na základe analýzy spoločnosti dodal, že tesne pred haváriou došlo s najväčšou pravdepodobnosťou k značnému poškodeniu konštrukcie lietadla. Na otázku, či to mohol spôsobiť výbuch na palube alebo teroristický útok, manažér povedal: „Mohlo to byť čokoľvek“.

Letecká spoločnosť súčasne oznámila, že oba motory lietadla prešli 26. októbra v Moskve kontrolou, ktorá nezistila žiadny problém. Spoločnosť nemá výhrady ani ku kvalite paliva, ktoré lietadlo natankovalo pred odletom z Egypta. Dodal, že prístup k lietadlu mal v Egypte výlučne ruský personál. Lietadlo prešlo v roku 2001 opravou, ktorá však nemohla byť príčinou leteckého nešťastia zo soboty. Od spomínanej opravy nemalo lietadlo žiadne technické problémy, dodal Averjanov. Za posledných päť letov posádka neurobila žiadne záznamy v denníku o technickom stave lietadla.

Ruská Federálna služba práce a zamestnanosti (Rostrud) v pondelok informovala, že počas previerky v ruskej leteckej spoločnosti zistila dvojmesačné omeškanie vo vyplácaní miezd zamestnancom. Informovala o tom agentúra RIA Novosti. Kogalymavia následne poprela, že by mala finančné problémy, ktoré by mohli viesť k pádu lietadla.

Počas previerky služby Rostrud sa má uskutočniť aj kontrola dodržiavania pravidiel o bezpečnosti práce, vrátane plnenia nariadenia o povinnom odpočinku posádky, o lekárskych prehliadkach a psychiatrických posudkoch. Na kontrolu v leteckej spoločnosti osobne dohliada riaditeľ agentúry Vsevolod Vukolov, ktorý zdôraznil, že akékoľvek zistené prehrešky budú potrestané.

Lietadlo A321 ruskej leteckej spoločnosti Kogalymavia, ktoré letelo z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu, havarovalo v sobotu približne pol hodiny po štarte. Lietadlo sa vtedy nachádzalo zhruba 100 kilometrov južne od mesta Aríš, ktoré je administratívnym centrom provincie Severný Sinaj.

Na palube bolo 217 cestujúcich a siedmi členovia posádky. Podľa egyptských úradov katastrofu nikto neprežil. Väčšina cestujúcich boli Rusi, na palube boli aj štyria Ukrajinci a jeden Bielorus. Podľa zdrojov vo vyšetrovacom tíme bolo medzi cestujúcimi 135 žien, 58 mužov a 24 detí.

Do Petrohradu v pondelok vládnym špeciálom dopravili prvých 140 tiel obetí leteckého nešťastia v Egypte. Telesné pozostatky prepravili do ústavu súdneho lekárstva, kde sa uskutoční ich identifikácia. Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie medzičasom informovalo, že ďalšie lietadlo s telami obetí by mohlo z Egypta do Petrohradu vypraviť v pondelok večer. Ako informovala agentúra TASS, telá vydajú príbuzných hneď po identifikácii, ktorá sa v petrohradskom inštitúte súdnej medicíny začala v pondelok dopoludnia.

Letecká spoločnosť Kogalymavia súčasne vyhlásila, že všetkým pozostalým vyplatí odškodné. Finančnú kompenzáciu avizovali aj ruské úrady.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pád lietadla #letecká spoločnosť #Kogalymavia