Rusi sa boja lietať, predaj zájazdov sa prakticky zastavil

Sobotňajšia katastrofa ruského civilného lietadla v Egypte fakticky v Rusku zastavila predaj leteckých zájazdov do zahraničia. Rusko ochromil strach z lietania a operátori čakajú nielen pokles dopytu, ale aj hromadné rušenie už zakúpených zájazdov.

02.11.2015 14:30
debata (75)

Uviedla to v pondelok agentúra Interfax s odvolaním sa na hovorkyňu združenia cestovných kancelárií Irinu Tjurinovou.

„Z cestovných agentúrach hlásia, že od soboty predaj klesol o 30 až 50 percent oproti bežným ukazovateľom. V pondelok sa predaj prakticky zastavil do všetkých destinácií. Doslova mŕtve ticho,“ povedala hovorkyňa. „Je to šoková reakcia. Na pozadí špekulácií o príčinách tragédie nie sú turisti ochotní si rezervovať letecké zájazdy kamkoľvek,“ dodala.

Niektoré zájazdy sa podľa nej už rušia, a to nielen u spoločnosti Brisco, ktorej klienti v Egypte zahynuli, ale aj v prípade ďalších operátorov. „Počet anulácii nie je zatiaľ veľký, ale v cestovných kanceláriách čakajú, že ich bude viac. Súdiac podľa rozhovorov manažérov s klientmi sa ľudia obávajú niekam letieť,“ povedala hovorkyňa a dodala, že aj ruskí turisti v Egypte sa obávajú spiatočného letu do vlasti .

Havária Airbusu A321 spoločnosti Kogalymavia je označovaná za najhoršiu katastrofu v dejinách ruského letectva. Zahynulo všetkých 224 ľudí na palube. Príčiny nehody zatiaľ nie sú známe.

Cestovná kancelária Brisco podľa Interfaxu tvrdí, že počas dvoch dní od tragédie nezaznamenala masové rušenie už zaplatených zájazdov, letu s aerolinkami Kogalymavia sa zriekli len dve desiatky klientov, z ktorých 16 v sobotu, keď mali letieť do Egypta lietadlom, ktoré sa zrútilo na Sinajskom polostrove . Zájazd preto prepravilo s šesťhodinovým oneskorením iné lietadlo.

Cestovná kancelária sľubuje, že vráti všetky peniaze klientom, ktorí v sobotu a v nedeľu odriekli zájazd do Egypta, všetky ďalšie anulácie bude posudzovať individuálne. Turistom ponúkne buď vrátenie peňazí, odklad zájazdu na neskorší termín, alebo inú destináciu.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #zájazdy #dovolenky #Rusi #pád lietadla