Irán pohrozil odchodom z mierových rokovaní o Sýrii

Irán vyhlásil, že ak budú mierové rokovania o Sýrii nekonštruktívne, odvolá z nich svojich zástupcov. Teherán svoje rozhodnutie zdôvodnil najmä negatívnou úlohou, ktorú podľa neho na piatkových rokovaniach vo Viedni zohrala Saudská Arábia. Informovala o tom agentúra Reuters.

02.11.2015 14:40
debata (18)

"Na prvom kole rokovaní zohrali niektoré krajiny, a to najmä Saudská Arábia, negatívnu a nekonštruktívnu úlohu. Ak rokovania nebudú konštruktívne, Irán sa na nich nebude zúčastňovať, uviedol podľa tlačovej agentúry ISNA námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Spojené štáty, Rusko, Irán a ďalších 14 krajín a medzinárodných organizácií, ktoré rokovali v piatok vo Viedni o sýrskej kríze, v spoločnom vyhlásení uviedli, že sú medzi nimi naďalej „podstatné rozdiely“ v tom, ako konflikt riešiť.

Zúčastnené strany však tiež konštatovali, že dospeli „k vzájomnému pochopeniu“ v mnohých bodoch, pričom vyzvali na uzavretie prímeria na celom území Sýrie, uskutočnenie rozhovorov medzi tamojšou vládou a opozíciou či vypracovanie novej ústavy a zorganizovanie volieb.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irán #Teherán