Kosovo ratifikovalo Stabilizačnú a asociačnú dohodu s EÚ

Kosovský parlament väčšinou hlasov ratifikoval Stabilizačnú a asociačnú dohodu (SAA) s Európskou úniou, ktorú obe strany podpísali minulý týždeň vo francúzskom Štrasburgu. Oznámila to agentúra AP, podľa ktorej má dohoda podporiť ekonomický rast Kosova ako jednej z najchudobnejších krajín Európy a súčasne otvoriť cestu k jeho prípadnému plnému členstvu v EÚ.

02.11.2015 14:59
Kosovo, parlament Foto: ,
Kosovský parlament v Prištine počas hlasovania o ratifikácii asociačnej dohody s EÚ.
debata (21)

Pri hlasovaní v 120-člennom kosovskom parlamente v Prištine podporilo dohodu 86 poslancov. Opozícia hlasovanie bojkotovala, jeho priebeh však nenarušila. Kosovská opozícia počas posledných dvoch mesiacov opakovane narúšala rokovania parlamentu, a to aj za použitia vajec, píšťaliek alebo kanistrov so slzotvorným plynom.

Opoziční albánski nacionalisti požadujú, aby Priština odvolala dohodu s Belehradom, sprostredkovanú Európskou úniou, ktorá dáva širšie právomoci kosovským oblastiam so srbskou väčšinou obyvateľov. Dožadujú sa aj zrušenia zmluvy o vymedzení hraníc s Čiernou Horou.

Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Odvtedy ho už ako samostatný štát uznalo vyše 100 krajín sveta. Päť členských štátov EÚ, vrátane Slovenska, naďalej Kosovo neuznáva, napriek tomu však s uzavretím Stabilizačnej a asociačnej dohody súhlasilo.

Európska dvadsaťosmička je pre Kosovo hlavným obchodným partnerom a najvýznamnejším poskytovateľom rozvojovej pomoci.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #asociačná dohoda s EÚ