Po nápore migrantov je Berkasovo stabilizované, chýbajú doktori

Situácia na srbsko-chorvátskom hraničnom priechode Berkasovo-Bapska, kadiaľ prechádzajú utečenci, sa podľa koordinátora českého tímu dobrovoľníkov Jana Piňosa konečne stabilizovala. Ešte v nedeľu a v noci na pondelok sa pred vstupom do Chorvátska tiesnilo podľa odhadov zhruba 6-tisíc ľudí v zhruba kilometrovom rade. Autobusy, ktoré odvážajú utečencov do Chorvátska, fungovali pomaly. Teraz počet migrantov klesol zhruba na 1 500, povedal Piňos. Veľkým problémom je však nedostatok lekárov.

02.11.2015 16:48
Slovinsko, migranti Foto: ,
Cez srbsko-chorvátsky prechod denne prejdú tisíce utečencov. Dospelým aj deťom chýba lekárska starostlivosť a teplé oblečenie.
debata (4)

Prácu dobrovoľníkov na svojich webových stránkach ocenila česká veľvyslankyňa v Srbsku Ivana Hlavsová. Vyjadrila obdiv k ich nasadeniu a odhodlaniu pomáhať aj v tých najťažších podmienkach. Základňu navštívila minulý utorok. „Činnosť členov Czech Teamu zásadne prispieva k zvládnutiu situácie v oblasti Berkasovo-Bapska,“ uviedla Hlavsová.

„Najprv sme mali štyroch českých lekárov, ešte v nedeľu dopoludnia dvoch a popoludní už nebol jediný český lekár. V noci tu nebol žiaden lekár, ani zahraničný. Stretol som sa s desiatkami ľudí, ktorí žiadali o lekárske ošetrenie,“ povedal Piňos.

S oficiálnym pôsobením slovenských lekárov v Berkasove je stále problém. Dobrovoľníci pre nich úradne zariaďujú registráciu. Zatiaľ na mieste pôsobia „pololegálne“ a nemôžu využiť množstvo zdravotníckeho materiálu od darcov. Vo svojom voľnom čase tu minulý týždeň pracovali traja lekári a štyria študenti medicíny. Po tom, čo odišli, by mal na hranice prísť nový lekár, anesteziológ.

V Berkasove má akreditovaného lekára organizácia Lekári bez hraníc, srbská pobočka organizácie International Medical Corps a bosnianska pobočka medzinárodnej zdravotníckej aliancie WAHA. Ich počty sa tiež pohybujú v jednotkách a podľa kritikov sú pre tisíce utečencov nepostačujúce.

Od stredy pomáhala migrantov mieriacim do Európskej únie viac ako stovka nielen dobrovoľníkov z Čiech, ale aj zo Slovenska, Rakúska, Nemecka a Austrálie. Mnohí však počas nedele odišli a zostalo ich zhruba 30. Aj napriek tomu sa podľa Piňosa podarilo situáciu zvládnuť. Takzvaný Czech Team pracuje na mieste dvadsaťštyri hodín denne už piaty týždeň.

Dobrovoľníci v nedeľu rozdeľovali šesť tisíc utečencov na skupiny a pomaly ich posúvali pred hranicu s Chorvátskom. Ešte užšie spolupracujú so srbskou políciou. „Podarilo sa nám v počte dvadsiatich až tridsiatich dobrovoľníkov udržať šesťtisícový zástup v relatívnom pokoji. Síce došlo k mnohým tlačeniciam, ale nikomu sa nič nestalo,“ dodal Piňos.

Ak chcú ľudia podľa dobrovoľníčky Renaty Plackovej utečencom poslať oblečenie, mali by ho dať do vriec podľa druhov a topánky zviazať alebo spojiť. Darcovia by tiež mali sledovať, čo je aktuálne potrebné a neposielať staré, zničené oblečenie.

„Niektoré veci sú nedostatkové, iných máme veľa. Prosím, hlavne neposielať letné alebo jesenné tenké oblečenie, letné topánky,“ povedala dobrovoľníčka. Utečencom, ktorí prichádzajú z teplých krajín, je vraj zima. K nedostatkovým tovarom teraz patria detské šály, čiapky a rukavice.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Chorvátsko #utečenci #hranica