Do Európy priplávalo v októbri rekordných 218-tisíc migrantov

Do Európy počas októbra dorazilo cez Stredozemné more vyše 218.000 utečencov, čo je väčší počet než za celý vlaňajší rok. Oznámil to v pondelok hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorého citovala agentúra Reuters.

02.11.2015 17:03
debata (35)

Úrad v októbri zaznamenal celkovo 218 394 utečencov a migrantov, ktorí doplávali do Európy na člnoch a lodiach cez Stredozemné more. Ide o výrazné zvýšenie oproti septembru, keď UNHCR zaevidoval 172 843 prích­odzích.

„Predstavuje to doposiaľ najvyššiu zaznamenanú mesačnú bilanciu, ktorá sa približne rovná celkovému súčtu za rok 2014,“ uviedol hovorca UNHCR Adrian Edwards. Za celý vlaňajší rok dorazilo do Európy cez more približne 219 000 migrantov.

UNHCR 21. októbra vyjadril obavy, že prílev utečencov prichádzajúcich do Európy cez Stredozemné more nemusí zastaviť ani zimné počasie. Úrad vtedy varoval, že počet migrantov sa môže v nadchádzajúcich týždňoch ešte zvýšiť: na jednej strane preto, aby prišli ešte pred nástupom zimy, na strane druhej kvôli obavám z uzatvorenia pozemných hraníc európskych štátov.

UNHCR v tejto súvislosti vyzval na posilnenie pátracích a záchranných operácií v regióne, na rozšírenie legálnych možností migrácie a na spustenie informačnej kampane varujúcej pred rizikami plavby cez Stredozemné more.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Stredozemné more #UNHCR #migračná kríza