Na mieste pádu sa našli predmety nepatriace ku konštrukcii lietadla

Experti, ktorí pracujú na mieste sobotňajšieho pádu ruského lietadla A321 na Sinajskom polostrove, objavili predmety nepatriace ku konštrukcii stroja. Agentúru TASS o tom upovedomili informované zdroje v Káhire.

03.11.2015 07:26 , aktualizované: 15:36
Egypt, rusko, lietadlo Foto: ,
Vyšetrovanie nehody lietadla na mieste jeho dopadu v Egypte.
debata (437)

Medzitým egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí označil za propagandu vyhlásenie teroristickej organizácie Islamský štát, ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za haváriu ruského lietadla. Sísí uviedol, že cieľom vyhlásenia IS je destabilizovať situáciu v regióne a poškodiť obraz Egypta. Dodal, že situácia v inkriminovanej časti Sinajského polostrova je pod kontrolou vládnych síl. Zodpovednosť Islamského štátu za sobotňajšie letecké nešťastie spochybnila aj hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Elisabeth Trudeauová.

Americká televízna spoločnosť CBS i ďalšie médiá však pritom informovali, že na záberoch americkej družice vidno tepelný záblesk nad Sinajským polostrovom práve v čase, keď oblasťou prelietavalo ruské lietadlo. Americkí bezpečnostní analytici predpokladajú, že mohlo ísť o výbuch v lietadle – buď explodovala palivová nádrž, alebo bomba. Podľa nich však nič nenasvedčuje tomu, že by lietadlo zostrelila raketa zem-vzduch.

Vyšetrovatelia očakávajú, že im odpovede na okamihy tesne pred katastrofou poskytnú dáta z čiernych skriniek. O analýze týchto zariadení nie je zatiaľ nič oficiálne známe, Interfax však s odvolaním sa na nemenovaného vyšetrovateľa v Káhire uviedol, že na zázname hovoru v kokpite je počuť čudný zvuk. „Chvíľu pred zmiznutím stroja z radaru je zachytený hluk, ktorý nie je charakteristický pre normálny let,“ citoval Interfax nemenovaného predstaviteľa. Krátko predtým sa nahral hovor medzi pilotmi a vežou, ktorý žiadnu mimoriadnosť nevykazoval.

Americké ministerstvo obrany v noci na utorok odmietlo komentovať tieto správy médií. Ruská agentúra RIA Novosti citovala nemenovaného predstaviteľa rezortu, ktorý uviedol, že k tomu „nemá čo povedať“.

Predseda komisie pre civilné letectvo v ruskej Federálnej službe pre kontrolu v doprave (Rostransnadzor) Oleg Smirnov pre RIA Novosti vyzval, aby sa nerobili predčasné závery o príčinách leteckého nešťastia v Egypte na základe ničím nepodložených faktov alebo televíznych záberov. Zdôraznil, že analýzu treba robiť len na základe hodnoverných faktov.

Spresnil, že zatiaľ sa dá jednoznačne hovoriť len o rozlomení sa lietadla počas letu, čoho dôkazom je aj veľká plocha, na ktorej boli rozptýlené úlomky lietadla a telesné pozostatky obetí. „To je prvý a dôležitý príznak toho, že lietadlo sa začalo lámať vo vzduchu,“ zdôraznil s tým, že príčiny tohto stavu musia zistiť experti.

Smirnov súčasne poukázal na to, že množstvo verzií príčin nešťastia, s ktorými prichádzajú neprofesionáli, vrátane novinárov, má negatívny psychologický vplyv na cestujúcich v leteckej doprave a vyvoláva fóbiu z lietania.

Ruský odborník vyjadril presvedčenie, že medzinárodný tím expertov dospeje k jednoznačným záverom o príčinách nešťastia, ktoré sa odohralo uplynulú sobotu a prišlo pri ňom o život všetkých 224 ľudí na palube lietadla spoločnosti Kogalymavia.

437 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #lietadlo #pád lietadla