Izraelský minister navrhol vyviezť túlavé psy a mačky do cudziny

Rozhorčenie a výsmech si vyslúžil izraelský minister poľnohospodárstva, ktorý navrhol vyviezť do cudziny tisíce psov a mačiek túlajúcich sa v uliciach Izraela. Návrh mal byť alternatívou k vládou financovaným sterilizačným programom. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

03.11.2015 08:01
debata (6)

Izraelský denník Jediot Achronot zverejnil list ministra poľnohospodárstva Uriho Ariela kolegovi z vlády, v ktorom navrhuje „využiť rozpočet na prevoz túlavých psov a mačiek jedného pohlavia (všetkých samcov alebo všetkých samíc) do inej krajiny, ktorá bude súhlasiť s ich prijatím“. V liste sa odvoláva na židovský zákon zakazujúci krutosť voči zvieratám a tiež na biblické prikázanie „množiť sa“, ktorými zdôvodňuje, prečo je proti sterilizácii túlavých zvierat.

Ariel je členom náboženskej strany Židovský domov a zvyčajne ostro vystupuje proti palestínskemu štátu. Hovorca ministra informoval, že po konzultáciách na ministerstve poľnohospodárstva návrh zamietli. Opozičná poslankyňa Cipi Livniová zverejnila na svojom profile na Twittri snímku, na ktorej sa hrá s čiernobielou mačkou. „V žiadnom prípade nebudem vybavovať pre tú malú zahraničný pas,“ napísala pod fotografiu.

Šéfka opozičnej ľavicovej strany Merec Zehava Galonová na Facebooku reagovala, že Arielov návrh je v rozpore so „základnou morálkou“, a zavtipkovala, že nadišiel čas nájsť nejakú krajinu pripravenú poskytnúť útočisko ministrovi Arielovi.

Izraelskí ochrancovia práv zvierat ministrov návrh odsúdili.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #psy #mačky