Britský výbor je proti úderom v Sýrii, kým nie je jasná stratégia

Proti zamýšľaným britským úderom v Sýrii sa vyslovil vplyvný zahraničný výbor Dolnej snemovne britského parlamentu. Britské nálety na ciele Islamského štátu (IS) budú bez plánu na ukončenie občianskej vojny v blízkovýchodnej krajine neúčinné, stojí podľa zahraničných agentúr v správe výboru, ktorú zverejnil v utorok.

03.11.2015 08:57
debata (7)

Británia v súčasnosti podniká vzdušné údery proti cieľom IS v Iraku v rámci medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi. Britský premiér David Cameron by chcel túto kampaň rozšíriť aj na pozície IS v Sýrii.

„Domnievame sa, že rozšírenie britskej vojenskej akcie do Sýrie by nemalo nastať, pokiaľ nebude existovať ucelená medzinárodná stratégia, ktorá by mala reálnu šancu poraziť Isil a ukončiť občiansku vojnu v Sýrii,“ uviedol podľa agentúry Reuters zahraničný výbor s odkazom na jednu z používaných skratiek pre hnutie IS, ktoré ovláda rozsiahle územia v Iraku a v Sýrii.

Kým vláda v Londýne svoje plány nevysvetlí podrobnejšie, nemala by podľa výboru chcieť od parlamentu súhlas.

Cameron hľadá pre rozšírenie úderov podporu naprieč politickým spektrom. Chce sa pritom vyhnúť opakovaniu scenára z roku 2013, keď kvôli plánom britských náletov proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Assadovi utrpel v parlamente porážku.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Sýria