Červené more bude Slovákov lákať menej

Pád ruského lietadla nad Egyptom môže otriasť záujmom dovolenkárov o krajinu. Egypt aj aktuálne ponúka teplé more a príjemné vonkajšie teploty. Stále však nie je vylúčené, že na palube lietadla bola bomba a zrútenie stroja majú na svedomí džihádisti, aj keď egyptské úrady to odmietajú a opatrní sú v týchto záveroch aj Rusi.

03.11.2015 16:00
more, Šarm aš-Šajch Foto:
Ruskí turisti v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch.
debata (4)

Slováci však dovolenky v krajinách s hrozbou terorizmu zvyčajne redukujú. Záujem aj preto tento rok klesol o Tunisko či Turecko. Rovnako sa zvýšil podiel domácich turistov, ktorí svoju dovolenku strávili na Slovensku.

„Slovenský klient je veľmi opatrný a veci, ktoré sa dejú v zahraničí, vždy ovplyvňujú predaj. Odvtedy, ako sa začali diať veci okolo islamských štátov, ľudia menej vyhľadávajú destinácie, ako je Turecko či Tunisko. Toto leto sme rovnako zaznamenali tiež výkyvy v predaji zájazdov do Grécka, v súvislosti s návalom prisťahovalcov a horšou ekonomickou situáciou,“ povedal Juraj Žember z cestovnej kancelárie Hechter. V cestovke tiež zvažujú, či budú na budúci rok ponúkať zájazdy do Egypta, keďže záujem o túto kedysi exotickú destináciu postupne klesá. „Na druhej strane začali ľudia znova objavovať Bulharsko, Španielsko a Taliansko,“ pokračuje Žember.

Aj Rusi aj Egypťania budú robiť všetko preto, aby preukázali, že išlo o poruchu stroja. Keby sa potvrdilo, že išlo o útok radikálnych islamistov, veľmi by to poškodilo cestovnému ruchu v Egypte.

Naopak, cestovná kancelária Hydrotour predpokladá, že tradičné egyptské letoviská ako Hurghada či Mara Alam budú Slováci vyhľadávať aj v nasledujúcom roku. Egypt však neplánujú zaradiť do ich charterového programu. „Do letnej sezóny ostáva ešte veľmi veľa času a dúfame, že politická a celospoločenská situácia sa hádam už upokojí,“ skonštatoval Juraj Sliacky, obchodný riaditeľ cestovnej kancelárie Hydrotour.

Po sobotňajšom páde lietadla ruskej aerolinky Kogalymavia stále nie je jednoznačné, či išlo o poruchu stroja, alebo zločin spáchaný islamskými radikálmi. Stroj typu Airbus A321 sa približne 20 minút po štarte z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch stratil z radarov a do cieľa v Petrohrade už nedoletel, pretože sa zrútil do púštnej oblasti na Sinajskom polostrove. Pri leteckom nešťastí vyhaslo 224 životov. Egyptská obsluha letiska v letovisku Hurghada pri Červenom mori v pondelok dokonca nenechala vzlietnuť ďalšie ruské lietadlo s turistami, ktoré malo namierené do uralského Permu, kvôli technickým nedostatkom.

„Aj Rusi, aj Egypťania budú robiť všetko preto, aby preukázali, že išlo o poruchu stroja. Keby sa potvrdilo, že išlo o útok radikálnych islamistov, veľmi by to poškodilo cestovnému ruchu v Egypte, pretože by to znamenalo, že Egypt nekontroluje určitú časť Sinaja,“ uviedol bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Egypt a Turecko nie sú jediné krajiny, ktoré toto leto sužovali nepokoje. Turecko susedí so Sýriou, kde Rusi letecky bombardujú pozície džihádistov. Nepokoje odradili turistov aj inde. Po júnovej prestrelke v tuniskom letovisku Súsa, pri ktorej zomrelo najmenej 38 zahraničných turistov, stiahli viaceré cestovky Tunisko zo svojej ponuky. Záujmu teroristov čelilo toto leto aj Thajsko a džihádisti sa vyhrážali aj útokmi na balkánske štáty, medzi ktorými sa ocitlo aj Chorvátsko.

Videá, ktoré kolovali internetom, však Slovákov neodradilo od toho, aby sa k Jadranu vybrali aj tento rok. Len v minulom roku vycestovalo do krajiny bývalej Juhoslávie až 109-tisíc Slovákov a všetko nasvedčuje tomu, že v tomto roku to nebude inak. Našich turistov dokonca netrápili ani ekonomické ťažkosti Grécka, pričom ich počet sa vďaka pravidelnému leteckému spojeniu z Bratislavy do Atén dokonca zvýšil.

Rezort zahraničia odporúča Slovákom vyplniť na jeho stránke dotazník, v ktorom ho občan informuje o priebehu svojej cesty. „Dobrovoľný registračný formulár je spôsob, ktorý nám umožňuje spojiť sa s turistom a zistiť, či je v poriadku, ak oblasť, kde sa nachádza, zasiahne nejaká prírodná katastrofa, alebo tam dôjde k teroristickému útoku či inej bezpečnostnej hrozbe,“ vysvetľuje Peter Stano, hovorca ministerstva zahraničných vecí. Ministerstvo má rovnako vo zvyku vydávať pred cestou aj takzvané cestovné odporúčania, ktoré slúžia pre lepšiu orientáciu, do akej miery je krajina bezpečná.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Rusko #lietadlo #pád lietadla