V Bagdade zomrel Ahmad Šalabí, ktorý podporoval inváziu do Iraku

V Iraku zomrel prominentný politík Ahmad Šalabí, informovala iracká štátna televízia. Bývalý vicepremiér aj minister vždy silno podporoval americkú inváziu do Iraku v roku 2003, ktorá viedla k zvrhnutiu vtedajšieho irackého vodcu Saddáma Husajna.

03.11.2015 12:01
Ahmad Šalabí, Irak Foto: ,
Ahmad Šalabí na archívnej snímke zo spetembra 2004.
debata (13)

Sedemdesiatje­denročný Šalabí zomrel v Bagdade po tom, čo utrpel srdcový záchvat, uviedla agentúra Reuters s odvolaním na irackých politikov.

Šalabí, sekulárnej šiítsky politik, bol považovaný za muža, ktorý prinútil Spojené štáty k tomu, aby pred 12 rokmi podnikli inváziu do Iraku. Údajne to bol práve on, kto dodával Washingtonu informácie, ktoré neboli správne. USA na ich základe okrem iného tvrdili, že Irak má zbrane hromadného ničenia.

Po Saddámovej páde sa Šalabí vrátil domov z exilu v Británii a v Spojených štátoch. Istý čas sa o ňom hovorilo dokonca ako o irackom premiérovi, nakoniec však tento post nedosiahol. Naposledy zastával funkciu šéfa parlamentného finančného výboru.

V očiach Spojených štátov sa kompromitoval práve pochybnými informáciami, okrem iného o irackom zbrojnom programe a do nemilosti sa dostal tiež u mnohých členov irackej dočasnej vlády pre svoje dobré kontakty s Iránom.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #invázia #Saddám Husajn #Ahmad Šalabí