Francúzsko na mesiac obnoví kontroly hraníc

Francúzska vláda sa kvôli nadchádzajúcej svetovej klimatickej konferencii v Paríži rozhodla obnoviť od 13. novembra dočasne kontroly na francúzskych hraniciach. Dôvodom je posilnenie bezpečnosti konferencie, ktorej sa zúčastní asi 200 delegácií z celého sveta. Parížu to umožňuje príslušný článok takzvanej schengenskej dohody o voľnom pohybe osôb v rámci EÚ.

03.11.2015 14:48
debata (1)

Pripravovaná parížska konferencia zvaná COP 21 sa má konať od 30. novembra do 11. decembra. Avšak kontroly na francúzskych hraniciach s Nemeckom, Belgickom, Talianskom a ďalšími susednými štátmi začnú už 13. novembra a potrvajú až do 13. decembra. „V tejto dobe je teda nutné počítať s tým, že na francúzskych hraniciach a medzinárodných letiskách sa bude vykonávať pasové odbavenie,“ upozornili svojich obyvateľov úrady krajín EÚ.

Krajiny Schengenu môžu zaviesť kontroly až na 30 dní v prípade, že je podľa nich vážne ohrozený verejný poriadok či vnútornú bezpečnosť. Naposledy Francúzsko túto možnosť využilo v čase zasadania najvyspelejších krajín sveta G20 v Cannes v roku 2012. Dočasne obnovilo hraničné kontroly napríklad aj Poľsko pri príležitosti 19. medzinárodnej konferencie ku klíme vo Varšave v roku 2013.

Dohoda, ktorá vzíde z konferencie v Paríži, by mala nahradiť Kjótsky protokol z roku 1997. Kodanský klimatický summit v roku 2009 nesplnil očakávania. Až teraz sa snáď dosiahne nová a ambicióznejšia celosvetovo záväzná dohoda o obmedzení emisií oxidu uhličitého (CO2). K najväčším znečisťovateľom ovzdušia skleníkovými plynmi pritom patria USA a Čína.

Organizátori počítajú s tým, že konferencia priláka aj mnoho ekologických a ďalších aktivistov, ktorí budú najskôr organizovať demonštrácie. Už samotný pohyb toľkých politických predstaviteľov a ďalších osobností je pritom veľkou výzvou pre francúzske bezpečnostné orgány, ktoré od januárových vražedných útokov islamistov v Paríži zvýšili ostrahu v krajine v očakávaní ďalších možných atentátov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #schengen #hraničné kontroly