OBSE: Z Luhanskej oblasti sa stiahli ťažké zbrane

Európski kontrolóri potvrdili odsun ťažkej bojovej techniky separatistov a ukrajinskej armády z bojovej línie v Luhanskej oblasti. S odvolaním sa na vyhlásenie misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) to v utorok oznámila agentúra Interfax.

03.11.2015 15:08 , aktualizované: 17:52
debata (28)

Z Luhanskej fronty v súlade so septembrovým dojednaním odsunuli všetky zbrane ráže menšej ako 100 milimetrov a mínomety kalibru do 120 milimetrov. „Špeciálne monitorovacie misie OBSE vykonali opakovane kontrolu dvoch stálych miest dislokácie ukrajinskej armády a dvoch miest takzvanej Luhanskej ľudovej republiky. Všetky skôr zaevidované zbrane zostali na mieste,“ citoval Interfax správu OBSE.

Doneckí separatisti nevylučujú odloženie odsunu zbraní z frontu

Proruskí separatisti v Donecku nevylúčili, že kvôli ostreľovaniu ukrajinskou armádou odložia terajšie sťahovanie ťažkých zbraní. Podľa agentúry TASS to v utorok vyhlásil jeden z doneckých vodcov Eduard Basurin.

Povstalci obvinili Kyjev, že aj napriek prímeriu pokračujú v paľbe. Obe znepriatelené strany sa v minulosti opakovane obviňovali z porušovania prímeria, ktoré je v Donbase v podstate už niekoľko týždňov dodržiavalo.

„Dúfam, že počet prípadov ostreľovania sa bude znižovať a my budeme môcť stiahnuť mínomety. Termín zostáva zatiaľ v platnosti, ale situácia je veľmi nestabilná,“ povedal Basurin. Dodal, že donecké povstalecké sily chystajú odsun zbraní dokončiť do 10. novembra.

Ukrajinská armáda aj proruskí separatisti začali z frontu v Donbase sťahovať ťažké zbrane menšieho kalibru začiatkom októbra. Odsun sa týka tankov a diel ráže menšej ako 100 milimetrov a mínometov kalibru až 120 milimetrov.

Odsun zbraní predpokladá dohoda vyrokovaná stranami konfliktu v septembri v záujme posilnenia celkového prímeria, ktoré je v zásade rešpektované. Až na ojedinelé provokácie je pokoj zbraní dodržiavaný.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti #odsun