Ukrajinský generálny prokurátor prežil pokus o atentát

Neznámi útočníci sa v noci na utorok pokúsili zabiť ukrajinského generálneho prokurátora Viktora Šokina. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to oznámil hlavný ukrajinský vojenský prokurátor Anatolij Matios.

03.11.2015 16:22
Viktor Šokin Foto: ,
Šokinov život zachránilo nepriestrelné sklo v jeho kancelárii.
debata (43)

Šokinov život zachránilo nepriestrelné sklo v jeho kancelárii. Tri vypálené strely mierili na hlavu a do tylu, pri atentáte nebol nikto zranený. Útok sa stal v pondelok okolo desiatej hodiny večer, keď generálny prokurátor vo svojej pracovni v centre Kyjeva viedol poradu svojich spolupracovníkov.

Atentátnici podľa Matiosa museli dobre poznať Šokinov pracovný program aj umiestnenie jeho pracovného stola v kancelárii. Strely vypálili zo vzdialenosti viac ako sto metrov. Niekoľko budov v susedstve generálnej prokuratúry nesie známky násilného vniknutia, povedal vojenský prokurátor.

Ostreľovač používal pre zameranie cieľa termovíziu, pretože rolety v Šokinovej pracovni boli stiahnuté. „Prvýkrát v dejinách nezávislej Ukrajiny sa stal terčom atentátu tak vysoký štátny činiteľ,“ upozornil novinárov Matios. Páchateľovi hrozí 15 rokov väzenia až doživotie.

Ako vyplýva z informácií ukrajinských médií, o atentátnikovi zatiaľ polícia nemá informácie. Vojenský prokurátor Matios naznačil, že za útokom môžu byť osoby spojené so zvrhnutým prezidentom Viktorom Janukovyčom. „Oproti budove prokuratúry stojí niekoľko veľmi zaujímavých budov, jednou z nich je dom spoločnosti Ukrpidšypnyk. Len sa pozrite, komu tá firma patrí,“ konštatoval Matios.

Spoločnosť Ukrpidšypnyk, hlavný ukrajinský výrobca ložísk, patrí bratom Andria a Sergeja Kljujevovým. Andrij Kljujev bol v posledných 12 rokoch trikrát ukrajinským vicepremiérom, do vlaňajšieho februárového prevratu pôsobil ako Janukovyčov kancelár. Na Ukrajine je trestne stíhaný za údajné zneužitie právomocí a finančné machinácie, spolu so svojím bratom bol zaradený na sankčný zoznam Európskej únie.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #atentát #Ukrajina