Letectvo Ruska a USA nacvičovalo súčinnosť nad Sýriou

Ruské a americké letectvo precvičilo výmenu informácií medzi lietadlami operujúcimi nad Sýriou a ruským riadiacim strediskom v sýrskej Latakii a americkým strediskom v Katare. Oznámil to v utorok v Moskve hovorca ruského generálneho štábu. Ruská armáda podľa neho spolupracuje aj s umiernenou sýrskou opozíciou, vďaka ktorej zamerala a zničila 24 nepriateľských cieľov. Posádky tiež precvičili postup v prípade nebezpečného priblíženia.

03.11.2015 17:45 , aktualizované: 19:42
debata (58)

Pentagon oznámil, že spoločná operácia s ruským letectvom nebola cvičením, ale „trojminútovým testom“. Podľa amerického ministerstva obrany nebola spoločná operácia s Ruskom vojenským cvičením, ako tvrdí Moskva, ale obyčajným „trojminútovým testom“. Jeho cieľom bolo preveriť nové bezpečnostné regule, ktoré Rusko a USA dohodli minulý mesiac.

„Posádky ruských vojenských lietadiel a lietadiel medzinárodnej koalície v špeciálne určenej zóne vykonali priblíženie na minimálnu bezpečnú vzdialenosť asi 5,5 kilometra, nadviazali spojenie na vopred dohodnutej frekvencii a aby si vymenili informácie o letových parametroch v ruštine a angličtine,“ povedal novinárom hovorca Andrej Kartapolov.

Okrem toho sa podľa neho nacvičovala aj výmena informácií a súčinnosť medzi štábmi operatívnych skupín a dispečerov na ruskej leteckej základni Hmímím pri sýrskej Latakii a v stredisku strategických leteckých operácií USA v Katare. Dojednali aj vzájomné informovanie o „nebezpečnej vojenskej činnosti“ v sýrskom vzdušnom priestore, povedal generál Kartapolov. Pentagon zatiaľ o spoločných manévroch neinformoval.

Rusko sa v Sýrii vojensky angažuje od konca septembra, keď začalo letecké útoky proti údajným teroristom. Moskva tvrdí, že terčom úderov sú oddiely Islamského štátu, západní spojenci podozrievajú ruskú armádu z útokov na umiernenú sýrsku opozíciu, ktorá bojuje proti prezidentovi Assadovi.

So zapojením sa Ruska do vzdušných operácií navyše vznikli obavy z možných kolízií sa spojeneckým letectvom. Spoločné manévre ruského a amerického letectva sa podľa Kartapolova uskutočnili v utorok dopoludnia. Hovorca tiež uviedol, že o situácii v sýrskom vzdušnom priestore sa taktiež priebežne navzájom informujú Rusko a Izrael.

Kartapolov novinárom menovite neoznámil, s ktorými opozičnými skupinami Moskva spolupracuje. „Zloženie a štatút koordinačných skupín z pochopiteľných príčin oznamovať nebudeme,“ vyhlásil. Dodal, že vďaka údajom od sýrskej opozície bombardovalo ruské letectvo už 24 objektov teroristov v Sýrii.

Rusko v utorok v útokoch na ciele v Sýrii intenzívne pokračovalo. Od začiatku operácie koncom septembra bombardovali armádni letci počas 1 631 útokov 2 084 objektov údajných teroristov, oznámil Kartapolov.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #letectvo