Na Taiwane potvrdili historický čínsko-čínsky summit

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa v sobotu stretne v Singapure so svojím náprotivkom z Taiwanu. Potvrdil to vyhlásením v štátnej tlačovej agentúre oficiálny čínsky predstaviteľ. Schôdzku v utorok ohlásil hovorca taiwanského prezidenta.

04.11.2015 09:13
Čína, Taiwan Foto:
Historickému summitu predchádzala tento rok schôdzka na vládnej úrovni, na ktorej sa priamo stretli predstavitelia Taiwanu (vľavo minister Wang Jü-čch') a Číny (minister Čang Č'-ťün).
debata (2)

Pôjde o historicky vôbec prvé stretnutie vodcov oboch krajín od roku 1949, keď po prehranej občianskej vojne utiekla z pevninskej Číny na ostrov kuomingtanská vláda a zvyšky jej vojsk.

Čang Č'-ťün, šéf čínskeho úradu pre záležitosti Taiwanu, uviedol, že obaja vodcovia si vymenia názory na mierový rozvoj vzájomných vzťahov. Dodal, že ide o pragmatické usporiadanie v súlade s princípom jedinej Číny za situácie, v ktorej politické spory ešte nie sú vyriešené.

Taiwanský prezident Ma Jing-ťioua, ktorého druhý mandát sa skončí v budúcom roku, je pokladaný za strojcu oteplenia vo vzájomných vzťahoch. Podľa jeho hovorcu majú byť na programe schôdzky vzájomné vzťahy a posilnenie mierového spolužitia, ale nepočíta sa s podpísaním žiadnej dohody, ani s vydaním spoločného vyhlásenia.

Schôdzka prichádza v politicky citlivej dobe na Taiwane. Maov nástupcu majú zvoliť 16. januára. O prezidentovej ceste má ešte rokovať taiwanská vláda s vedením parlamentu a vodcami politických strán.

Čína pokladá Taiwan za jednu z čínskych provincií a hrozí Tchaj-peju vojenským zásahom, ak by ostrov vyhlásil nezávislosť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #summit #Taiwan