Cestu Čiernej Hory do NATO sprevádzajú protesty

Vláda malého balkánskeho štátu očakáva pozvánku do Severoatlantickej aliancie, opozícia je proti a snaží sa zosadiť dlhoročného vládcu.

04.11.2015 11:00
čiernohorský premiér Milo Djukanovič Foto:
Čiernohorský premiér Milo Djukanovič tvrdí, že nitky demonštrácií, proti ktorým zasiahla polícia, vedú do Moskvy.
debata (48)

Členské krajiny NATO zrejme pozvú Čiernu Horu do svojho klubu začiatkom decembra na rokovaní v Bruseli. Odporcovia usporiadali viacero protestov v Podgorici.

Premiér Milo Djukanovič tvrdí, že nitky demonštrácií, proti ktorým zasiahla polícia, vedú do Moskvy, ktorá odmieta rozširovanie aliancie, ale Rusi to označujú za nezmysel.

Šéf NATO Jens Stoltenberg nedávno v Podgorici pochválil krajinu ako nádejného kandidáta na vstup, no súčasne vyzval vládu, aby urobila viac pre podporu členstva medzi obyvateľstvom. „Keby sa teraz konalo referendum, za vstup do NATO by hlasovalo 52 percent voličov a proti 46 percent,“ reagoval Djukanovič na spoločnej tlačovke. Opozícia namieta, že vláda manipuluje prieskumy a že odporcov je viac ako stúpencov, čiže rovnako ako v posledných rokoch.

Čiernohorský premiér vidí v pozadí demonštrácií dva smery. „Podieľa sa nich Rusko spolu so srbskými nacionalistami,“ povedal podľa novín Pobeda. Kremeľ reagoval, že netreba Djukanoviča komentovať, lebo používa nepodložené tvrdenia. Ostrejšie sa vyjadrili dvaja ruskí politici. „Obvinenie je nezmyselné, je to somarina,“ poznamenala podľa agentúry RIA Novosti predsedníčka hornej komory parlamentu Valentina Matvijenková. „Príčina protestov? Zdá sa, že Djukanovičovi sa nijako nedarí prinútiť občanov ľúbiť NATO,“ napísal na Twitteri šéf zahraničného výboru parlamentnej dolnej komory Alexej Puškov.

Djukanovič považuje teraz za hlavný cieľ dostať malú 630-tisícovú Čiernu Horu do NATO a následne je ochotný odpovedať opozícii na jej nespokojnosť s vládnutím. „Premiér odmietol výzvy, aby odstúpil a ponúkol vypísanie predčasných volieb po tom, čo by krajina mala v decembri získať pozvánku do aliancie,“ pripomenul denník Guardian.

O prínose očakávaného členstva Podgorice hovoria nielen v NATO, ale aj v Európskej komisii. „Vstup Čiernej Hory bude dôležitý pre regionálnu stabilitu,“ podotkol podľa agentúry Reuters komisár Johannes Hahn. Moskva vidí opak: „Bude to negatívny krok pre celú európsku bezpečnosť,“ povedal podľa novín Rossijskaja gazeta veľvyslanec Ruska pri NATO Alexandr Gruško.

Opozícia v Podgorici opakuje, že Djukanovič, ktorý má krajinu pod palcom už 25 rokov, chce obísť vôľu ľudu bez referenda. „Vstup Čiernej Hory do NATO je nelegitímny, väčšina národa je proti tomu a nikdy neuzná členstvo v aliancii,“ napísal jeden z opozičných lídrov Andrij Mandič v liste veľvyslancom členských krajín aliancie.

Organizátori a účastníci demonštrácií tvrdia, že ich akcie nemožno zúžiť na nesúhlas so vstupom do NATO, pretože ide o širší sociálno-ekonomický rozmer. „Sme tu, aby zvrhli zlodeja Djukanoviča. Nemáme prácu, nemáme peniaze, aby sme si kúpili chlieb. Fabriky sa zatvárajú, penzie vychádzajú na 100 eur. S takým dôchodkom do Európy? Aké NATO?“ hromžil jeden z protestujúcich Gojko Vujševič podľa portálu Vesti.

Silné emócie neskrývajú ani politici – hrá sa na nacionalistickú strunu. Rozohnil sa Momir Bulatovič, čiernohorský exprezident z juhoslovanskej éry, ktorý sa obul do premiéra: „Úlohou Djukanoviča je spraviť z Čiernej Hory nepriateľa Srbska a priviesť ju do NATO,“ vyhlásil podľa Vesti.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #protesty #Čierna Hora