Vatikánski preláti čelia obvineniu zo sprenevery peňazí pre chudobných

Vatikán zasiahol nový škandál okolo údajnej sprenevery fondov pre chudobných a chorých. Dopustilo sa jej vraj niekoľko kardinálov, aby si zaistili luxus vo svojom osobnom živote. Vyplýva to z uniknutých dôverných interných dokumentov, na ktoré upozorňujú dvaja talianski novinári vo svojich knihách, ktoré sa objavia na pultoch kníhkupectiev vo štvrtok.

04.11.2015 14:28
debata (4)
Taliansky novinár Emiliano Fittipaldi si... Foto: SITA, Gregorio Borgia
Vatikán, škandál, Fittipaldi Taliansky novinár Emiliano Fittipaldi si prezerá svoju knihu s názvom Avarizia (Chamtivost) v kníhkupectve v Ríme.

Autori Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi vo svojich knihách Avarizia (Chamtivosť) a Via Crucis (Krížová cesta) poukazujú na to, ako peniaze určené na pomoc potrebným nekončia vždy tam, kde majú. Podľa Fittipaldiho zostalo takto „za nechtami“ pápežskej kúrie pre potreby jej členov okolo 400 miliónov eur.

Konkrétnym a asi najkrikľavejším prípadom takejto korupcie môže byť to, že zatiaľ čo pápežovi Františkovi stačí 50 metrov štvorcových súkromných izieb, bývalý vatikánsky štátny sekretár Tarcisio Bertone trávi zvyšok života v luxusnom apartmáne s veľkosťou 700 metrov štvorcových. Na jeho zveľadenie údajne išlo aj 200-tisíc eur odčerpaných z nadácie katolíckej nemocnice Bambino Gesu.

Nuzzi zase vo svojej knihe poukazuje na podozrivé „diery“ v rozpočtoch vatikánskeho supermarketu a lekárne, ktoré prišli celkovo o milión eur.

V súvislosti s najnovším únikom informácií sa už hovorí o VatiLeaks 2, kvôli podobnému prípadu z roku 2012, keď bol za únik informácií odsúdený komorník vtedajšieho pápeža Benedikta XVI.

Tentokrát bol obvinený a zatknutý vysokopostavený španielsky duchovný Lucio Ángel Vallejo Balda a laická členka pápežskej komisie Francesca Chaouquiová. Žena bola prepustená po tom, čo sľúbila, že bude s vyšetrovateľmi plne spolupracovať. Úrady preverujú podozrenie, že sa nabúrali do počítača generálneho audítora Libera Miloneho, ktorý bol pápežom vymenovaný do funkcie tento rok v júni.

Podľa duchovného Angela Becciuma nesie pápež František nový škandál ťažko, je však odhodlaný pokračovať v reformách cirkvi.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #škandál #sprenevera #kardináli