Britská vláda chce umožniť polícii sledovať komunikáciu na webe

Britská vláda v parlamente predstavila návrh zákona, ktorým chce bezpečnostným zložkám umožniť účinne monitorovať komunikáciu na internete. Podľa webu BBC to zdôvodňuje potrebou posilniť boj proti vážnej zločinnosti, najmä proti terorizmu. Návrh má aj mnoho oponentov, hoci kabinet v niektorých bodoch kritikom ustúpil a text "zmäkčil".

04.11.2015 16:15
debata (6)

Zákon predovšetkým povoľuje tajným službám sledovať internetové spojenia a zisťovať, kto, kedy a s kým komunikoval. Budú k tomu však potrebovať povolenie ministra vnútra a sudcu a nebudú mať automaticky prístup k obsahu týchto komunikácií. Pre sledovanie obsahu budú potrebovať ďalšie povolenie v nadväznosti na priebeh vyšetrovania. Pre tento schvaľovací proces a dohľad nad sledovaním komunikácie sa má vytvoriť osobitný tím sudcov.

Avšak vo výnimočných prípadoch, keď napríklad pôjde o ohrozenie života či unikátnu príležitosti získať nejakú významnú informáciu, bude podľa BBC minister vnútra smieť sám povoliť sledovanie konkrétnej internetovej komunikácie. Sudca by sa k tomu vyjadril dodatočne.

Zástupkyňa zelených v parlamente, ktorá v stredu s návrhom zoznámila ministerku vnútra Theresu Mayovú, vyhlásila, že len Rusko dalo bezpečnostným zložkám tak veľké právomoci a že sa jedná o „koniec súkromia v Británii“. Poslankyňa z hlavnej opozičnej Labouristickej strany Lisa Nandyová však text uvítala.

Nový návrh tiež nariaďuje prevádzkovateľom internetu v krajine, aby všetku internetovú komunikáciu ľudí aj záznamy ich aktivity na sociálnych sieťach uchovávali po dobu najmenej jedného roka. Tieto záznamy pritom môžu vyšetrujúce orgány využívať nielen na boj s terorizmom, ale aj v rade ďalších prípadov, napríklad pri pátraní po zmiznutých osobách. Príslušníkom bezpečnostných síl, ktorí by získali informácie o komunikácii bez patričného povolenia, by však prijatím zákona po novom hrozili až dva roky väzenia.

Mayová podčiarkla, že jej návrh zákona má umožniť bezpečnostným zložkám a ochrancom zákona prispôsobiť svoju činnosť podmienkam digitálneho sveta. Niektoré lokality sú podľa nej „bezpečným útočiskom“ pre zločincov a teroristov.

Britské úrady v posledných mesiacoch opakovane zdôrazňovali, že v Británii sa zvýšila teroristická hrozba. „Je bezprecedentná,“ vyhlásil minulý týždeň šéf domácej rozviedky MI5 Andrew Parker. Zvlášť poukázal na „sofistikovaný spôsob, akým skupina Islamský štát používa nové technológie a všetky moderné komunikačné prostriedky pre šírenie svojich nenávistných výziev a ovplyvňovanie extrémistov“.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Veľká Británia #sledovanie #internet