Z arktického Ruska prišli migranti do Nórska na bicykloch

Nórska polícia oznámila, že zaznamenala rekordný počet 196 žiadateľov o azyl za jediný deň, ktorí prekročili hranice do Nórska z Ruska na vzdialenom arktickom hraničnom priechode Storskog severne od Murmanska. Informovala o tom agentúra AP.

04.11.2015 20:39
migranti, utečenci, Foto: ,
Migranti sa zhromaždili pri rusko-nórskych hraniciach v regióne Murmansk, odkiaľ chcú na bicykloch prejsť do Nórska.
debata (145)

Podľa vyjadrenia polície títo utečenci dorazili do Nórska v utorok a väčšina z nich prešla hranice na bicykloch, ktoré si kúpili, pretože prechod chodcov cez hraničný priechod v Storskogu nie je povolený.

Nórska tlačová agentúra NTB uviedla, že v pondelok pricestovalo z Ruska 174 utečencov a celkovo už uvedenú menej známu trasu cez Rusko využilo vyše 3-tisíc ľudí. Zo štatistík nórskeho imigračného úradu vyplýva, že oproti tomu v roku 2014 túto cestu využila iba asi desiatka ľudí.

Táto trasa síce znamená veľkú okľuku, v porovnaní s plavbou cez Stredozemné more je však pre utečencov oveľa bezpečnejším spôsobom, ako sa dostať do Európy, konštatovala agentúra Reuters.

Reuters uviedla, že Nórsko sa snaží zvrátiť nárast počtu sýrskych žiadateľov o azyl vstupujúcich na jeho územie z Ruska a začne vracať tých žiadateľov o azyl, ktorí pred vstupom do Nórska žili dlhší čas v Rusku a majú tam povolenie na pobyt.

O novej trase používanej migrantmi utekajúcimi pred občianskou vojnou v Sýrii do Európy cez polárnu oblasť písal koncom augusta britský denník Guardian. Z ďalekých severných území Ruska sa podľa jeho zistení migranti nechávajú do Nórska prevážať v ruských autách, čo je legálne.

Nórsko síce nie je členom Európskej únie, ale patrí do schengenského priestoru.

145 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Nórsko #utečenci