Ruská spoločnosť Kogalymavia pozastavila prevádzku svojich airbusov

Ruská letecká spoločnosť Kogalymavia prestala na svojich linkách používať všetky svoje lietadlá typu Airbus A321.

05.11.2015 10:00
Airbus A321 Foto: ,
Airbus A321 ruskej spoločnosti Kogalymavia.
debata (7)

Rozhodnutie o tom platí až do ukončenia ich dodatočných kontrol a vyhodnotenia rizík súvisiacich s ich používaním, informovala vo štvrtok ruská vládna federálna služba pre kontrolu v doprave (Rostransnadzor).

Spoločnosť Kogalymavia, ktorá po rebrandingu používa aj názov MetroJet, získala svoje airbusy na lízing z Írska. Lietadlá sú zaregistrované na území Írska a technickú kontrolu by mali vykonať organizácie schválené Európskou agentúrou pre bezpečnosť v leteckej doprave (EASA).

Lietadlo, ktoré sa v sobotu zrútilo počas letu nad egyptským Sinajským polostrovom, prešlo plánovanou kontrolou naposledy vlani v marci v Turecku. Kontrolu vykonala firma Turkish Habom, ktorá má na svoju činnosť osvedčenie EASA.

Posledná kontrola letovej spôsobilosti lietadla príslušnými írskymi úradmi sa konala v prvom štvrťroku tohto roku.

K najzávažnejšej leteckej havárii v dejinách ruského i sovietskeho letectva došlo 31. októbra, keď sa lietadlo Airbus A321 s 224 osobami na palube zrútilo necelú polhodinu po štarte. Haváriu nikto neprežil. Drvivá väčšina cestujúcich boli ruskí turisti vracajúci sa z dovolenky v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch. Cieľovou destináciou bol ruský Petrohrad.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Airbus #lietadlá #pád lietadla