Putin povedal Cameronovi, aby sa neunáhlil s výrokmi o páde lietadla

Ruský prezident Vladimir Putin povedal v telefonickom rozhovore britskému premiérovi Davidovi Cameronovi, aby s výrokmi počkal na výsledky oficiálneho vyšetrovania pádu ruského lietadla na egyptskom Sinajskom polostrove. Putin tak reagoval na britského lídra, ktorý povedal, že je pravdepodobné, že haváriu lietadla spôsobila bomba.

05.11.2015 10:15 , aktualizované: 17:47
lietadlo, Egypt, airbus Foto: ,
Na snímke časť z ruského lietadla, ktoré sa zrútilo v Egypte.
debata (101)

Obaja politici sa spolu rozprávali deň po tom, čo Británia pozastavila všetky lety na Sinajský polostrov a z neho. Pri páde lietadla koncom októbra zahynulo všetkých 224 ľudí na palube, pripomenula tlačová agentúra AP.

Podľa oznámenia Kremľa Putin „zdôraznil, že pri určovaní príčiny tragédie je potrebné využiť údaje, ktoré získajú v priebehu oficiálneho vyšetrovania“. Kremeľ tiež uviedol, že obaja lídri diskutovali v telefonáte aj o záležitostiach súvisiacich so spoločným bojom proti terorizmu. Cameronov úrad sa k telefonátu zatiaľ nevyjadril.

K teórii o bombe sa prikláňajú viacerí

Zatiaľ nie je jasné, či pád ruského Airbusu skutočne spôsobila bomba, o explózii bomby zatiaľ nie sú žiadne dôkazy. Britský premiér David Cameron sa k teórii o bombe vyjadril pred štvrtkovým stretnutím s egyptským prezidentom Abdalom Fattahom Sisim a označil ju za pravdepodobnú.

K teórii sa prikláňa aj predseda snemovného výboru pre vnútornú bezpečnosť USA Michael McCaul, ktorý tvrdí, že doterajšie výsledky naznačujú, že na palube bola bomba, ktorú tam pravdepodobne umiestnili príslušníci IS. Nevylúčil však ani možnosť, že sa Airbusu mohol odlomiť chvost. Na zadnej časti stroja sa totiž podľa neho pred niekoľkými rokmi pracovalo. O aké práce sa malo jednať, však neuviedol. „Myslím si, že pravdepodobnejší scenár je, že to bol útok IS spáchaný pomocou výbušného zariadenia v lietadle,“ dodal McCaul.

Britský minister zahraničia Philip Hammond taktiež považuje za „veľmi pravdepodobné“, že na ruské lietadlo spáchala atentát odnož radikálnej skupiny Islamský štát pôsobiaca na Sinajskom polostrove. Hammond vo štvrtok na otázku, či si myslí, že je za haváriou IS, odpovedal: „Sinajská skupina IS sa prihlásila k zodpovednosti za pád ruského lietadla hneď po havárii. Preverili sme všetky dostupné informácie vrátane tohto oznámenia a dospeli sme k záveru, že je to veľmi pravdepodobné. “

Egypťanov hnevajú zrušené lety

Podľa stanice BBC panuje medzi egyptskými predstaviteľmi rozhorčenie nad tým, že Londýn s Káhirou vopred nekonzultoval svoje bezpečnostné opatrenia ohľadom turistov v Šarm aš-Šajchu. Británia do odvolania zastavila lety do letoviska i z neho, kým nebudú preverené tamojšie bezpečnostné opatrenia. S obnovením leteckého spojenia rátajú podľa britského ministra Patricka McLoughlina v piatok.

Cameron vo štvrtok povedal, že vláda sa rozhodla zrušiť lety do Šarm aš-Šajchu pred ukončením vyšetrovania. Z informácií tajných služieb totiž údajne vyplýva, že za pádom lietadla bola pravdepodobne bomba. Premiér zároveň prejavil pochopenie pre Egypťanov, pretože vie, že turistika je životne dôležitým faktorom ich ekonomiky. Rovnako dôležité je podľa neho aj to, aby boli pred obnovou letov z Británie do Šarm aš-Šajchu zlepšené bezpečnostné opatrenia na tamojšom letisku.

Egyptské ministerstvo zahraničia postup Británie kritizovalo. „Británia sa rozhodla jednostranne, bez konzultácie s Egyptom, a to napriek veľmi dobrým kontaktom medzi oboma krajinami,“ píše sa vo vyhlásení. Egypt vraj pritom vyhovel požiadavkám Londýna a po sobotňajšom páde lietadla sprísnil bezpečnostné opatrenia.

Prvé závery budú o niekoľko mesiacov

Riaditeľ ruskej Federálnej agentúry pre leteckú dopravu Alexandr Neraďko vo štvrtok vyhlásil, že pri vyšetrovaní havárie ruského lietadla Airbus A321 v Egypte sa treba vyvarovať zopakovania situácie, aká nastala pri pátraní po príčinách pádu boeingu spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny, keď sa „najprv objavila teória o príčinách nešťastia a potom sa zháňali dôkazy, čo by ju mohli potvrdiť“.

V rozhovore pre televíznu spoločnosť Rossija24 Neraďko uviedol, že vyšetrovacia komisia zatiaľ nemá žiadne verzie o leteckom nešťastí v Egypte. Dodal, že v oblasti pádu lietadla na Sinajskom polostrove pokračuje v zhromažďovanie fragmentov telesných pozostatkov a dôkazových materiálov. Prácu vyšetrovateľov však sťažuje piesočná búrka, ktorá im bráni presunúť sa letecky na miesto nehody.

Neraďko informoval, že vyšetrovací tím posúdi, či sa na palube havarovaného lietadla mohol nachádzať výbušný materiál alebo nebezpečné predmety. Vyslovil predpoklad, že prvé závery vyšetrovania budú známe o niekoľko mesiacov. Uviedol tiež, že jedna zo skupín odborníkov bude v rámci vyšetrovania prípadu posudzovať aj všetky aspekty spojené s výrobou, opravami a technickými kontrolami havarovaného airbusu.

Egypt od samého začiatku trvá na tom, že je predčasné špekulovať o príčine nešťastia, pokiaľ nebude ukončené vyšetrovanie. Minister Šukrí stanici CNN povedal, že je prekvapený oznámením Londýna, že za pádom lietadla je bomba. „Musí sa to zistiť vyšetrovaním a nemožno prijímať opatrenia, ktoré môžu mať nepriaznivý vplyv. Mnoho Egypťanov je úplne zásvislých od cestovného ruchu,“ povedal minister.

Na výsledok vyšetrovania chce počkať napríklad aj Nemecko. Tamojšie ministerstvo zahraničia zatiaľ žiadne bezpečnostné upozornenia pre turistov ani cestujúcich do Egypta nevydalo. Nemecké aerolinky preto lety do Šarm aš-Šajchu rozprávajú aj naďalej. Najväčšia nemecká letecká spoločnosť Lufthansa však stále udržuje v platnosti svoje rozhodnutie z počiatku týždňa, že sa jej lietadlá pri diaľkových cestách vyhýbajú preletu Sinajského polostrova.

Britský minister Hammond vyhlásil, že Británia spolu s egyptskými úradmi teraz skúma, ako dostať britských turistov zo Šarm aš-Šajchu do vlasti.

Na palube ruského Airbusu bolo 224 ľudí. Ruská spoločnosť Kogalymavia bezprostredne po havárii tvrdila, že lietadlo bolo vo výbornom technickom stave. Vo štvrtok ale ruský Úrad pre kontrolu leteckej prevádzky Rostransnadzor oznámil, že spoločnosť zastaví prevádzku všetkých svojich airbusov a stroje prejdú dodatočnou kontrolou. Úrad nariadil zastaviť lety tejto spoločnosti už v nedeľu, ale Kogalymavia vtedy oznámila, že žiadne nariadenie k nej nedorazilo.

Kremeľ považuje teóriu o útoku za špekuláciu

Doterajšie hypotézy o príčinách pádu ruského lietadla sú špekulácie. Povedal to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Premiér Dmitrij Medvedev nariadil ministrovi dopravy vyjednať so štátmi, kam lietajú ruské letecké spoločnosti, sprísnenie bezpečnostných opatrení.

Vyšetrovanie stále pokračuje a Rusko sa na ňom podieľa. Peskov povedal, že „všetky verzie o tom, čo sa stalo a prečo, musia dodať vyšetrovatelia a tí zatiaľ nič neoznámili“. „Všetky ostatné vyjadrenia nie sú nič iné ako špekulácie,“ vyhlásil. Rusko vraj nevylučuje žiadnu z teórií, ale vyzdvihovať len jednu z nich podľa Peskova nie je správne.

Hovorca tiež povedal, že lety ruských lietadiel do Šarm aš-Šajchu budú pokračovať, aj keď Británia a Írsko ich prerušili. Do letoviska má vo štvrtok doraziť 23 ruských lietadiel.

Medvedev na zasadnutí vlády vyhlásil, že je zatiaľ skoro na to robiť závery o príčinách havárie. Požiadal ale ministra dopravy Maxima Sokolova, aby dohodol so všetkými krajinami, kam lietajú ruskí leteckí dopravcovia, dodatočné bezpečnostné opatrenia. Ministerstvo dopravy podľa ruských médií už poslalo návrhy na nové opatrenia egyptským úradom.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Veľká Británia #David Cameron #pád lietadla #Islamský štát