Moslimského duchovného Bosniča odsúdili za verbovanie pre IS

Bosnianskeho moslimského duchovného Huseina Bilala Bosniča odsúdili na sedemročné odňatie slobody za verbovanie dobrovoľníkov do militantnej organizácie Islamský štát (IS), resp. do bojov v Sýrii a Iraku. Trest Bosničovi súd stanovil na základe novoprijatého zákona, ktorý má občanom Bosny zabrániť, aby sa pridávali k militantom na Blízkom východe, uviedla agentúra Reuters.

05.11.2015 13:32
debata (1)

Bosniča, ktorý je považovaný za neoficiálneho vodcu ultrakonzerva­tívneho salafistického hnutia v Bosne, polícia zatkla ešte minulý rok. Spolu s ďalšími 17 osobami bol následne súdený pre údajné prepojenie s militantnými organizáciami pôsobiacimi v Sýrii a Iraku.

Predsedníčka súdnej rady Amela Huskičová v štvrtok uviedla, že obžalovaného Bosniča súd uznal za vinného „z vedomého verejného podnecovania, náboru ľudí a organizovania teroristickej skupiny“, ktorého sa mal dopustiť zo svojej pozície náboženskej autority v rokoch 2013–2014.

Väčšina populácie bosnianskych Moslimov, známych aj ako Bosinaci, vyznáva umiernený islam. Viacerí sa však zradikalizovali vplyvom zahraničných moslimských bojovníkov, ktorí prišli krajine pomôcť v občianskej vojne v rokoch 1992–95.

V súvislosti s novoprijatým zákonom v Bosne minulý mesiac odsúdili na 3,5-ročné väzenie štyri osoby, a to za financovanie teroristických aktivít a tiež verbovanie dobrovoľníkov do bojov v Sýrii.

Bosnianska polícia zároveň odhaduje, že za uplynulé tri roky odišlo bojovať do Sýrie na stranu militantov približne 200 občanov Bosny, vrátane žien a detí. Viac ako 50 z nich sa medzičasom do vlasti vrátilo a približne 30 ďalších v bojoch prišlo o život.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bosna #Islamský štát #verbovanie