Bush starší vyčíta vláde svojho syna tvrdú reakciu na 11. september

Bývalý americký prezident George Bush starší prekvapivo tvrdo kritizuje Richarda Cheneyho a Donalda Rumsfelda, ktorí boli kľúčovými členmi vlády jeho syna Georga Busha. Vo svojej novej biografiu oboma vyčíta podľa neho príliš tvrdú reakciu na atentáty proti USA z 11. septembra 2001, uviedla americká televízna stanica Fox News.

05.11.2015 19:24
debata (22)

Cheney a Rumsfeld boli príliš veľkými jastrabmi, ako sa nazývajú členovia najkonzervatív­nejšieho krídla republikánov. Ich tvrdý postoj poškodil povesť Spojených štátov vo svete, tvrdí v knihe Destiny and Power: The American Odyssey Of George Herbert Walker Bush (Osud a moc: Americká odysea George HW Busha) teraz 91-ročný Bush starší, 41. prezident USA, ktorý úrad zastával v rokoch 1989 až 1993.

U Cheneyho, ktorý bol jeho ministrom obrany a synovým viceprezidentom, zaznamenal vraj Bush starší náhlu zmenu. „Neviem, skrátka sa stal veľkým zástancom tvrdej línie. Stal sa niekým veľmi odlišným od Cheneyho, ktorého som poznal a s ktorým som pracoval,“ cituje v knihe Busha staršieho autor biografie Jon Meacham. Niekdajší prezident vyčíta Cheneymu, že v reakcii na 11. septembra videl riešenie na Blízkom východe aj inde pomocou vojenskej sily.

Ešte ostrejšie kritizuje Rumsfelda, ktorý takmer po celú dobu pôsobenia Busha mladšieho v Bielom dome (2001–2009) slúžil ako minister obrany. „Nepáči sa mi, čo robil. A myslím, že to prezidentovi (Bushovi mladšiemu) uškodilo,“ uviedol Bush starší, ktorý v posledných rokoch trpí formou Parkinsonovej choroby. Rumsfeldovi podľa neho chýba dostatok ľudskosti a snaha vnímať, čo si myslia druhí.

Bush starší však pripustil, že na podľa neho príliš tvrdej línii USA nesie vinu aj sám bush mladší, a to tým, že dal Cheneymu a Rumsfeldovi príliš veľký priestor. Vytkol tiež synovi, že v prejave v roku 2002 označil Irak, Irán a Severnú Kóreu za „osu zla“ vo svete. „Je ľahké dostať sa na prvé stránky novín nejakým zapáleným prejavom, ale tým sa diplomatické problémy nevyriešia,“ tvrdí Bush starší podľa The New York Times v knihe.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #11. september #George Bush